Nová srdce za půl miliardy. Za 10 let se transplantace dočkaly stovky klientů VZP

23.09.2016 11:19

Desítky klientů VZP dostanou ročně šanci na další život díky transplantaci srdce. Za posledních deset let jich tento výkon podstoupilo 437 a částka, kterou za to pojišťovna zaplatila, přesáhla 485 milionů korun. Nejstarší člověk s transplantovaným srdcem v Česku je rovněž klientem VZP - nový orgán dostal v roce 2005, kdy mu bylo 74 let. Od té doby žije aktivním životem a letos je mu 85 let.

Nová srdce za půl miliardy. Za 10 let se transplantace dočkaly stovky klientů VZP
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP zveřejňuje data o počtu transplantací při příležitosti Světového dne srdce, který připadá na čtvrtek 29. září. Porovnání jednotlivých let ukazuje, že počet těchto výkonů průběžně roste, i když se zřejmými výkyvy. Ty jsou ovšem dány především počtem orgánů, které jsou v tom kterém roce pro transplantaci k dispozici.

Důležitý je ale nejen počet transplantací, ale i to, že se díky novému srdci výrazně prodlužuje život pacientů a zvyšuje se jeho kvalita. Zlepšení pozoruje nemocný již v prvních dnech po operaci. Rekonvalescence postupuje rychle, už v prvních týdnech se nemocný vrací k normálnímu životu.

Průkopníkem transplantací je v Česku pražský IKEM. První srdce zde transplantovali již před třiceti lety, 31. ledna 1984. Pacient s ním žil třináct let a zemřel v roce 1997. VZP si je vědoma významu tohoto unikátního specializovaného pracoviště – např. v roce 2013, kdy na zdravotnictví dolehly největší restrikce způsobené hospodářskou krizí, nastavila pojišťovna pro IKEM výrazně vyšší úhrady, než jaké stanovila úhradová vyhláška. IKEM měl díky tomu na péči o klienty VZP k dispozici 253 milionů, zatímco podle vyhlášky by to bylo jen 108 milionů korun.

Vůbec první transplantaci srdce provedl v roce 1968 tým profesora Karola Šišky v Bratislavě. Čtyřiapadesátileté pacientce se podařilo srdce voperovat, ale vydrželo jen asi pět hodin. Od té doby udělal celý obor obrovský skok vpřed a Česká republika se zařadila mezi deset nejúspěšnějších zemí ve světě, co se týče počtu transplantací srdce na milion obyvatel.

Může vás zajímat

• První experimenty s přenosem srdce byly provedeny před více než 100 lety
• První transplantaci srdce provedl v prosinci 1967 Christiaan Barnard v Jižní Africe
• V posledních letech se ve světě transplantuje kolem 5500 srdcí ročně
• Operace trvá obyčejně 3-4 hodiny
• Srdce dárce nesmí být ponecháno mimo tělo bez oběhu déle než 4-5 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…