Nová výstava v Národním muzeu připomíná 125 let od založení Akademie věd

17.10.2015 14:20

Národní muzeum a Akademie věd České republiky zvou na novou výstavu Věda – národ – dějiny, která připomíná 125 let od založení Akademie věd.

Nová výstava v Národním muzeu připomíná 125 let od založení Akademie věd
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava, která je od 16. října 2015 k vidění v Nové budově Národního muzea, představuje vedle zajímavé a bohaté historie samotné Akademie i současné výsledky jejích humanitních ústavů. Návštěvník tak vedle historických exponátů, jako jsou např. velmi vzácné ukázky korespondence Jana Ámose Komenského, partitura Symfonie č. 8 Antonína Dvořáka, služební průkaz Zdeňka Nejedlého z roku 1952 nebo diplomy Nobelových cen udělené Jaroslavu Heyrovskému a Jaroslavu Seifertovi, uvidí i unikátní 3D animaci pravěkých lidí, nahlédne do zajímavého světa vědeckých pracovníků anebo se seznámí s jejich nejnovějšími publikacemi.

Nová výstava Věda – národ – dějiny představuje hlavní a nejzajímavější vědecké úspěchy dosažené členy Akademie v průběhu času. Připomíná významné osobnosti z řad badatelů a také stýkání a potýkání se vědců s politikou a veřejností. Zvlášť pak upozorňuje na skutečnost, že členy Akademie byli oba čeští nobelisté Jaroslav Heyrovský i Jaroslav Seifert.

„Můžeme říci, že uspořádáním této výstavy se Akademie věd opět vrací do Národního muzea. První slavnostní zasedání České akademie věd a umění se totiž uskutečnilo r. 1891 v tehdy nové budově Muzea Království českého v Praze, tedy v sousední rekonstruované Historické budově Národního muzea. Vztahy Národního muzea a Akademie věd však nejsou pouze historické, i v současnosti spojuje naše dvě instituce bohatá spolupráce. Jsem proto velice rád, že i Národní muzeum může blahopřát Akademii věd k jejímu významnému jubileu,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Jsem rád, že si společně s Národním muzeem připomínáme dlouhou a úspěšnou historii Akademie věd, instituce s nejvyšší vědeckou autoritou. Osobnosti, které ji svou prací a výsledky utvářeli, jsou inspirací i pro dnešní generaci vědců,“ připomíná předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

Akademie věd v průběhu let – historické exponáty i 3D animace pravěkých lidí

Původní Česká akademie věd a umění (ČAVU), založená před 125 lety, nedisponovala na rozdíl od nynější Akademie věd České republiky sítí vědeckých pracovišť a vedle reprezentativní role se soustředila především na přidělování podpor určených na bádání a uměleckou tvorbu. Díky své podpoře vědeckého bádání tak Akademie přispěla k největším úspěchům české vědy v období tzv. první republiky – např. k objevu polarografie Jaroslavem Heyrovským nebo k chetitologickým výzkumům Bedřicha Hrozného.

Po nastolení totalitního režimu v r. 1948 byly zrušeny dosavadní vědecké mimouniverzitní instituce a na jejich místě byla založena Československá akademie věd (1953–1992). Přestože věda byla až do pádu tohoto režimu v r. 1989 podřízena silnému ideologickému tlaku, udržovala si v řadě případů svou tvůrčí potenci, a nalézala tak cestu ke světové vědecké komunitě. O tom svědčí např. vystavené diplomy Nobelových cen Jaroslava Heyrovského z r. 1959 a Jaroslava Seiferta z r. 1984. Z tohoto období si mohou návštěvníci prohlédnout i služební průkaz tehdejšího prezidenta Akademie Zdeňka Nejedlého i jeho osobní předměty.

Výstava vedle historie samotné Akademie představí ve větší míře i současné výsledky jejích humanitních ústavů. Návštěvník tak vedle historických artefaktů uvidí např. i 3D animaci pravěkých lidí, nahlédne do hájemství vědeckých pracovníků anebo se seznámí s jejich nejnovějšími publikacemi.

Výstava Grammatyka Cžeska představuje vývoj žánru gramatik češtiny od 16. do 19. století

Zároveň s výstavou Věda – národ – dějiny mohou zájemci navštívit i výstavu Grammatyka Cžeska, která poprvé představuje soubor nejdůležitějších starých tisků gramatik v jejich knižní i digitální podobě. Návštěvníci poznají nepřetržitý vývoj mluvnic češtiny od tzv. náměšťské mluvnice k Janu Gebauerovi, autoru dodnes užívaných příruček. Gramatiky jsou nahlíženy z různých pohledů: z hlediska obsahu se zaměří na ustálení gramatického výkladu, který nejlépe popisuje český jazykový systém. Nastíněny budou také žánrové a oborové přesahy vyvolané aktuálními potřebami uživatelů. Protože první gramatiky měly přímou souvislost s biblickým textem, jehož český překlad ovlivnily, umožňuje výstava nahlédnout do tří význačných tisků biblí – Melantrichovy, Kralické a Svatováclavské. Návštěvníci se dozvědí zajímavé informace i díky propojení s QR kódy a elektronickou studovnou starých mluvnic ve Vokabuláři webovém.

Výstava se pořádá v rámci projektu Ministerstva kultury ČR č. DF12P01OVV028.

Otevírací doba

po–út / čt–ne 10.00 –18.00
1. středa v měsíci 10.00 – 20.00
ostatní středy v měsíci 9.00 – 18.00

Vstupné

K jakékoli zakoupené vstupence do Nové budovy Národního muzea vstup na výstavy volný.

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…