Nové informační kiosky v pražském metru usnadní cestování po metropoli

17.02.2015 14:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) odstartoval postupné nahrazování stávajících informačních kiosků v pražském metru za nové interaktivní dotykové panely.

Nové informační kiosky v pražském metru usnadní cestování po metropoli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

V pilotní fázi projektu už byly instalovány ve stanicích metra Karlovo náměstí, Náměstí Míru a Pražského povstání. Po jeho vyhodnocení DPP rozmístí až 60 moderních informačních kiosků do dalších, především turisticky frekventovaných stanic metra.

Vylepšená funkčnost nových informačních kiosků umožňuje nejen vyhledávání spojení a zastávkových jízdních řádů, ale nabízí i řadu dalších funkcí včetně například vyhledání spojení na mapě, zobrazení informací o důležitých pražských památkách a navigaci k nim nebo informace o plánovaných výlukách. Nové panely navíc umožňují předávat cestujícím operativní informace týkající se přerušení dopravy a uzavření či evakuace stanic metra.

Obyvatelé a návštěvníci Prahy si u informačních kiosků mohou dále ověřit informace o tarifech a cenách jízdného, zobrazit si dopravní schémata, seznamy validátorů i předprodejních míst. Kromě toho z nich zjistí aktuální stav počasí i předpověď na následující dny. To vše v češtině, angličtině, němčině a ruštině. Kiosek bude možné do budoucna rozšířit o další jazyky.

„DPP neustále pracuje na zlepšování informovanosti cestujících a na tom, aby jim co nejvíc usnadnil orientaci v pražského veřejné dopravě. Důkazem tohoto úsilí jsou i nové informační kiosky, které DPP uzpůsobil i pro použití hendikepovanými osobami. V plánu máme pak rozmístění dalších až 60 informačních kiosků, především do turisticky frekventovaných stanic,“ řekl Jaroslav Ďuriš, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Informační kiosky jsou vybaveny dotykovým displejem s úhlopříčkou 46“. Jejich aplikace je založena na jednoduchém redakčním systému, který může DPP aktualizovat vlastními silami bez vynakládání dalších prostředků. Pořizovací cena jednoho kiosku je 360 tisíc korun.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…