Nové řešení pro detekci pádu financované Evropskou unií zajistí bezpečí ve stáří

17.06.2013 11:40

Unikátní řešení Vigi’Fall pro detekci pádu dokáže v Evropě každoročně zabránit až 500 000 hospitalizací a 40 0001 předčasných úmrtí na následky zranění. Podle odhadů vznikne díky tomuto řešení během příštích tří let 100 specializovaných pracovních míst a budou ho využívat 3 miliony seniorů v Evropě.

Nové řešení pro detekci pádu financované Evropskou unií zajistí bezpečí ve stáří
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Konsorcium FallWatch využilo pokročilé evropské technologie a odborné znalosti k sestrojení drobného zařízení trojúhelníkového tvaru s názvem Vigi’Fall, které lze mít neustále bez jakýchkoliv omezení při sobě. Detektor na těle uživatele je propojen s infračervenými senzory rozmístěnými po obytném prostoru. Centrální kontrolní stanice zajišťuje přesnou detekci vážnějších pádů a postará se o včasné přivolání lékařské pomoci. Další fáze projektu, FallWatch DEMO, bude mít díky integrovanému monitoringu srdečního tepu ještě vyšší funkčnost a přesnost. Projekty FallWatch a FallWatch DEMO získaly od Evropské komise z různých fondů dotace ve výši téměř 2 milionů euro. V čele konsorcia stojí francouzský start-up Vigilio S. A.

„Podle odhadu utrpí v Evropě vážnější pád každoročně více než 20 milionů lidí starších 65 let. V této věkové kategorii je to zároveň nejčastější příčina smrti následkem úrazu. Okamžitý lékařský zásah může být v dané situaci otázkou života a smrti,” vysvětluje Jean-Eric Lundy, zakladatel firmy Vigilio S.A. a lékař na pohotovosti v pařížské nemocnici Cochin Hospital. „Příliš často jsme svědky situace, kdy do nemocnice přivezou staršího pacienta, který strávil hodiny v bolestech na podlaze, bez možnosti přivolat si pomoc. Takový člověk má často trvalé fyzické i psychické následky. Díky včasnému zásahu a lékařské pomoci lze u postižené osoby předejít trvalému zhoršení kvality života.“

S problematikou pádů seniorů se potýkají i zdravotnická zařízení. Podle studie „Sledování pádů u hospitalizovaných pacientů“, kterou v letech 2011–2012 zorganizovala Česká asociace sester, utrpí v českých nemocnicích každoročně pád 3 % pacientů ve věku nad 65 let, v případě dlouhodobější následné péče dokonce 8 %. K pádu dochází nejčastěji na pokoji (79 %) a v nočních hodinách (80 %), tedy v době, kdy hrozí zvýšené riziko, že pacient zůstane bez povšimnutí a pomoci delší dobu. „U seniorů jsou pády nejčastější příčinou úrazu, v některých výjimečných případech mohou následky pádu vést i ke smrti, a to především u pacientů ve vyšších věkových kategoriích,“ komentuje výsledky studie Mgr. Dita Svobodová z České asociace sester a dodává: „Je tedy nutné věnovat zvýšenou pozornost včasnému zajištění lékařské péče, aby se předešlo možným fatálním následkům pádu.“

Jak funguje řešení Vigi’Fall?

Řešení je založeno na systému senzorů. Biosenzor je připevněn na těle uživatele, několik dalších senzorů je bezdrátově rozmístěno na zdech obytných místností, stejně jako například v případě domácího poplašného systému. V případě, že uživatel upadne, vyšle biosenzor signál pádu, zároveň senzory na zdech zaznamenají absenci pohybu. Kontrolní stanice vyhodnotí oba signály a prostřednictvím telefonní linky se automaticky spojí se zdravotní sestrou nebo ústřednou, podle toho, jestli se pacient nachází v pečovatelském centru nebo doma. Aby se předešlo falešným poplachům, je zařízení vybaveno softwarem pro sloučení dat, který zanalyzuje povahu pádu (s následky nebo bez nich) a výsledný stav pacienta. V pečovatelském zařízení se okamžitě dostaví ošetřovatel.

Osoby žijící samostatně jsou zpětně telefonicky kontaktovány, a pokud zůstane telefonát bez odpovědi, je o situaci okamžitě informována rodina nebo záchranná služba.

Největším úskalím bylo pro konsorcium FallWatch zmenšit detekční systém tak, aby se vešel do miniaturního zařízení, které lze snadno a bez omezení umístit na tělo uživatele. Proto se konsorcium rozhodlo vytvořit skupinu předních evropských specialistů z širokého spektra oborů od osobní bezpečnosti, mikroelektroniky a biomateriálů až po nanotechnologii, lékařská adheziva a vysoce výkonné armádní a letecké baterie.

Zařízení ve formě náplasti je vybaveno vysoce výkonnými bateriemi a lze ho používat i ve sprše. Uživatel se tak o detektor nemusí nijak starat a může žít v jistotě, že v případě neočekávaného pádu se rychle dostaví pomoc.

Úspěšné klinické testy a uvedení na trh

Malá náplast Vigi’Fall byla úspěšně testována v laboratořích, nemocnicích, pečovatelských zařízeních i v domácím prostředí. Laboratorní zkoušky prokázaly při detekci pádů u samotných biosenzorů více než devadesátiprocentní úspěšnost. V případě testování v reálném prostředí společně se softwarem pro sloučení dat byla míra úspěšnosti ještě vyšší a falešná hlášení se prakticky nevyskytovala.

„Testovali jsme řešení Vigi’Fall od samého počátku a sledovali vývoj funkčnosti až do stádia, kdy jsou chybná pozitivní i negativní hlášení naprostou výjimkou,“ uvedla Anne-Sophie Rigaud, vedoucí oddělení gerontologie v nemocnici Broca Hospital v Paříži. „Velký význam pro nás měl i uživatelský komfort a výsledné miniaturní zařízení svého nositele fyzicky ani psychicky nijak neobtěžuje. Naši pacienti ho snášejí velmi dobře.“

Řešení Vigi’Fall bylo vyvinuto ve spolupráci s profesorem Norbertem Nourym z Nanotechnologického institutu v Lyonu a na trhu se objevilo poprvé v listopadu 2012. Na výrobě jednotlivých součástí se podílí Francie, Itálie, Německo a Spojené království, výsledné zařízení je kompletováno ve Francii. Smlouvy už byly uzavřeny s institucemi ve Francii, Portugalsku, Kuvajtu a s mezinárodní lékařskou organizací Europ Assistance, která je zároveň partnerem konsorcia FallWatch. O dalších kontraktech se jedná ve Švýcarsku, Dánsku, Irsku a Litvě. Verze pro použití v domácnosti bude dostupná v posledním čtvrtletí roku 2013.

Klinické testy druhé generace přístroje, který bude přizpůsoben radiofrekvenčním standardům Spojených států, začnou v Evropě a ve Spojených státech v září 2013. Komerční verze nového řešení by se měla na trhu objevit koncem roku 2014 a měla by rovněž vytvořit nové obchodní příležitosti. Kromě Evropy a Spojených států vyjádřilo o tuto unikátní technologii zájem i několik zemí v Asii. Podle odhadů vznikne během příštích tří let sto nových specializovaných pracovních míst v zemích, které se do projektu FallWatch zapojily.

Funkce monitorování srdečního tepu svého nositele, kterou disponuje druhá generace přístroje, otevírá zároveň prostor novým aplikacím v oblasti telemedicíny, především u pacientů se srdečními a epileptickými problémy, u kterých nezabírají standardní léky.

„Projekt FallWatch je skvělým příkladem toho, jakých pokroků v oblasti zdravotní péče lze dosáhnout, pokud se spojí nejlepší a nejpokročilejší evropské technologie z různých oborů,“ řekl Michael Jennings, mluvčí Evropské komise zodpovědný za oblast výzkumu, vědy a inovací. „Tento typ inovace dokáže nejen změnit lidské životy k lepšímu, ale také přispět ke konkurenceschopnosti Evropy, kterou chce Evropská komise i nadále podporovat prostřednictvím programu pro výzkum a inovace Horizont 2020.“

Praktickou ukázku řešení Vigi’Fall lze shlédnout v následujícím videu:

http://www.youtube.com/watch?v=6sFhILZ1jmA

Možnost sledování novinek z projektu na sociální síti Twitter: #Fallwatch

FallWatch je jedním z mnoha projektů zaměřených na zdravotní péči, které jsou podporovány Evropskou unií v rámci programů pro výzkum a vývoj.

Nejnovější informace z evropského programu pro výzkum a inovace naleznete na sociálních sítích:

http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

O konsorciu FALLWATCH/FALLWATCH DEMO

Konsorcium FALLWATCH v čele se společností Vigilio S.A. sdružuje přední průmyslové a akademické organizace: Plastod (IT) - producent náplastí a adhezivních obvazů, BSE (FR) - specialista v oblasti subdodávek elektroniky, Statice (FR) – společnost zabývající se vývojem a výrobou lékařských součástek, PMBL (UK) – výrobce nabíjecích baterií, Inspiralia (ES) – specialista na radiofrekvenční přenosy, Univerzita Joseph Fourier (FR) – přední instituce v oblasti zdravotních parametrů, QinetiQ (UK) – vedoucí mezinárodní technologická společnost zaměřená na obranu a bezpečnost, NanoCAT (IT) – firma se specializací v oblasti nanomateriálů, LCPO (FR) – laboratoř zabývající se výzkumem adheziv a polymerů, Europ Assistance (FR) – přední evropský poskytovatel asistenčních služeb a AEMtec (DE), společnost specializovaná na složité elektronické mikrosystémy.

O evropském programu pro financování výzkumu a inovací

V roce 2014 spustí Evropská unie nový sedmiletý rámcový program pro podporu výzkumu a inovací s názvem Horizont 2020. Od roku 2007 investovala Evropská unie do výzkumu a inovací téměř 50 miliard euro, aby podpořila ekonomickou konkurenceschopnost Evropy a rozšířila hranice lidského poznání. Rozpočet Evropské unie na podporu výzkumu tvoří přibližně dvanáct procent z celkových veřejných výdajů na výzkum ve všech 27 členských státech Evropské unie. Program je zaměřen především na oblast zdraví, životního prostředí, dopravy, potravinářství a energetiky. Za účelem podpory soukromých investic do výzkumu a inovací, které povedou k vytvoření specializovaných pracovních míst a dalšímu růstu, byla uzavřena výzkumná partnerství s firmami z oblasti farmaceutického, leteckého, automobilového a elektrotechnického průmyslu. Program Horizont 2020 se blíže zaměří na přetváření unikátních nápadů do podoby ekonomicky úspěšných produktů, procesů a služeb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…