Nové údaje o nezaměstnanosti: Zvýšil se počet volných pracovních míst

08.06.2017 9:40

Nezaměstnanost v květnu dosáhla 4,1 %.

Nové údaje o nezaměstnanosti: Zvýšil se počet volných pracovních míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

K 31. 5. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 308 521 uchazečů o zaměstnání. To je o 18 678 méně než v dubnu a o 86 268 méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší květnovou hodnotu od roku 2008, kdy ÚP ČR evidoval 302 507 nezaměstnaných. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 284 866 dosažitelných uchazečů.

Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,1 % (duben 2017 – 4,4 %, květen 2016 – 5,4 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v květnu nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 174 043, téměř 18 tis. z nich pak na DPP nebo DPČ. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za duben 2017) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost v květnu pravidelně klesá.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny. Počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu o více než 86 tisíc. Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak  mohla ještě dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Podrobná zpráva ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…