Nové výzvy v OPZ podporují sociální začleňování a sociální služby

16.12.2016 18:57

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo v Operačním programu Zaměstnanost (OPZ) v rámci prioritní osy 2 Sociální začleňování a boj s chudobou dvě nové výzvy. O finanční podporu na realizaci projektů v této oblasti se mohou ucházet obce, místní akční skupiny či neziskové organizace. V roce 2015 bylo v České republice sociálním vyloučením či chudobou ohroženo 14 % lidí z celkové populace.

Nové výzvy v OPZ podporují sociální začleňování a sociální služby
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Výzva č. 063 Podpora procesu plánování sociální služeb na obecní úrovni umožňuje obcím a dalším zájemcům získat peníze na vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb.

„Obce sice nemají na rozdíl od krajů povinnost tento plán tvořit, řadě z nich ale záleží na tom, aby se jejich obyvatelům dobře žilo, a my jim při tom chceme pomoci,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Na základě analýz a šetření, jejichž náklady pokryje dotace, a také ve spolupráci s občany a poskytovateli sociálních služeb, obce zjistí, které služby v daném regionu nejvíce chybí nebo jsou nejvíce poptávané. Výstupy poté zohlední při plánování sociálních služeb, při určování jejich priorit a také jejich spolufinancování. Současně tak bude docházet i k posílení spolupráce s okolními obcemi a krajem.

Výzva č. 064 Podpora aktivit a programů v rámci sociálního začleňování představuje možnost získat finanční prostředky především pro neziskové organizace pracující s lidmi sociálně vyloučenými nebo sociálním vyloučením ohroženými. Cílem je zvýšit uplatnění těchto osob ve společnosti a na trhu práce. Dotaci je možné použít např. na podporu komunitní sociální práce, prevenci sociálně patologických jevů, poradenské služby pro lidi ohrožené ztrátou bydlení, pomoc s řešením dluhů atd.

Ve výzvě Podpora aktivit a programů v rámci sociálního začleňování je připraveno celkem 400 milionů korun. Žádost je možné podat do 4. ledna 2017. Alokace výzvy Podpora procesu plánování sociální služeb na obecní úrovni činí 200 milionů korun a výzva je otevřená do 31. ledna 2017. Žádosti se předkládají elektronicky prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…