Novela zákona o pojištění zrušila poplatky pro nepoctivé řidiče: Doplatí na ně poctivci?

28.04.2016 17:08

Je tomu už něco přes rok, co platí Novela zákona o pojištění (168/1999 Sb.), která přinesla řadu více, či méně pozitivních změn. Zřejmě nejdiskutovanější a nejodsuzovanější změnou bylo zrušení povinného příspěvku do garančního fondu, z něhož Česká kancelář pojistitelů hradila škody, jež následně vymáhala po vlastníkovi vozidla bez uzavřeného platného povinného ručení.

Novela zákona o pojištění zrušila poplatky pro nepoctivé řidiče: Doplatí na ně poctivci?
Foto: Hypefinance.cz
Popisek: Novela zákona o pojištění zrušila poplatky pro nepoctivé řidiče: Doplatí na ně poctivci?

Text zákona o pojištění najdete ZDE.

Nepoctiví řidiči, kteří nemají sjednáno platné a zákonem dané pojištění tedy mohou prakticky bez obav brázdit české silnice a ohrožovat zdraví i životy ostatních. Na tuto změnu bohužel doplatili poctiví řidiči, kteří jsou nyní nuceni platit vyšší částky za povinné ručení, kterými si pojišťovny kompenzují nastalou situaci.

Proč se příspěvky do garančního fondu neplatí?

Důvodů, které měli naši zákonodárci pro toto rozhodnutí, bylo hned několik. Hříšníci byli údajně sankciováni hned několikrát. Kvůli zmatkům v datech se totiž občas stávalo, že ČKP vymáhala úhradu poplatku za nezaplacené povinné ručení za celou dobu provozu vozidla zpětně za léta i po lidech, kteří už dávno vozidlo prodali. S novelou zákona tak musí nepojištěné škody uhradit Česká kancelář pojištěnců z garančního fondu, do kterého přispívají všechny pojišťovny, jež povinné ručení na našem trhu nabízejí. A to bohužel vyšroubovalo cenu pojištění směrem vzhůru.

Hříšníci nevyváznou jenom tak

Z povinného ručení je každoročně uhrazeno zhruba 260 tisíc škod. Z tohoto počtu jde zhruba o 3000 škod, které mají na svědomí řidiči nepojištěných vozidel. Pokud si v souvislosti s výše uvedenou novelou klepete na čelo a přemýšlíte, že se přidáte k hříšníkům, musíme vás varovat. Pokud vás zastaví příslušník policie a zjistí, že nemáte uzavřené platné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, může udělit pokutu ve výši 5 – 40 tisíc korun.

Poctivost se vyplácí

Proto je vhodné tuto povinnost neopomíjet. Dobrým řešením je porovnat mezi sebou ceny povinného ručení a vybrat si z nich takový, který bude nejvíce odpovídat vašim požadavkům a představám. Na paměti také mějte, že nejlevnější povinné ručení se nemusí automaticky rovnat to nejvýhodnější. Nízké pojistné limity sice mohou pokrýt škody na majetku, v případě škod na zdraví či životech však nemusí být dostačující.

 

Kalkulačka pojištění vozidla

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…