Novela zákona o pojišťovnictví nesmí ohrozit státní podporu exportu

17.02.2015 17:45

Deregulace ekonomiky a uvolnění prostoru tržním finančním nástrojům je jedním z předpokladů úspěchu Investičního plánu pro Evropu tzv. Junckerova balíčku, který přijede do Prahy příští týden prezentovat místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen. První českou normou v souvislosti s Junckerovým investičním plánem je návrh novely zákona o pojišťovnictví, kterou dnes projednává vláda.

Novela zákona o pojišťovnictví nesmí ohrozit státní podporu exportu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Z celoevropské perspektivy by odstranění překážek pro investice mohlo zahrnout revizi některých mezinárodních účetních standardů nebo odložení účinnosti nové legislativy Solventnost II, regulující pojišťovnictví, která spočívá v přísnějších kapitálových, kontrolních a informačních požadavcích na fungování pojišťoven. Výzvu pro koordinovanou celoevropskou akci ke změně účinnosti prosazuje v Bruselu asociace obchodních komor EUROCHAMBRES, jejímž členem je i Hospodářská komora České republiky (HK ČR).

Směrnici Solventnost II má do našeho právního řádu s účinností od 1. 1. 2016 implementovat novela zákona o pojišťovnictví, jejíž návrh dnes projednává vláda, a jejíž přijetí je s ohledem na doposud platné znění směrnice nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že nová regulace Solventnost II dopadne i na státní pojišťovnu EGAP však doporučujeme vládě, aby učinila alespoň takové kroky, které minimalizují dodatečné kapitálové požadavky na tuto instituci. EGAP považujeme za klíčový nástroj státní podpory exportu. Jakákoliv nová regulace, která omezí činnost státní pojišťovny, jejíž služby jsou pro tuzemské exportéry nezastupitelné, je pro nás s ohledem na exportní zaměření české ekonomiky nepřijatelná.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…