Novoroční předsevzetí si dá každý druhý Čech

29.12.2014 17:30

Přestat kouřit, začít cvičit, zbavit se dluhů, více šetřit. Novoroční předsevzetí patří neodmyslitelně k začátku každého roku a pro řadu lidí představují tradiční rituál. Podle mezinárodního průzkumu ING Bank si nějaké novoroční předsevzetí dá 46 % Čechů. A téměř tři čtvrtiny (72 %) z nich se budou týkat financí. Více než polovina dotazovaných spoluobčanů (54 %) přitom tvrdí, že tato předsevzetí v průběhu roku také dodržuje. Ta finanční se přitom týkají nejčastěji plánu začít více spořit, lépe kontrolovat své výdaje anebo snížit svou zadluženost.

Novoroční předsevzetí si dá každý druhý Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

77 % Evropanů, kteří si dávají novoroční předsevzetí, plánuje zlepšit své finanční návyky. Nejčastěji se finanční předsevzetí objevují v Turecku (90 %) a ve Francii (83 %). Na druhé straně žebříčku jsou pak Britové a Rakušané, mezi nimiž si dává finanční závazky na začátku roku 68 %, což je stále více než dvě třetiny obyvatel. V České republice je to 72 %.

„Je vidět, že finanční otázky jsou pro velké procento Evropanů, potažmo Čechů, důležité. Snahy o vyšší úspory, lepší zvládání rodinného rozpočtu a zbavování se dluhů jsou velmi rozumná předsevzetí, která lze při dodržení určitých pravidel a osobní disciplíny dodržet,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a doplňuje: „Dostát těmto novoročním metám může být snadnější, pokud je rozdělíte na více menších částí nebo kratších časových úseků, požádáte o pomoc a podporu své blízké a za naplnění cíle si stanovíte malou, ale motivující odměnu. Pokud tato jednoduchá pravidla dodržíte, můžete se v příštím roce přidat na stranu více než poloviny Čechů, kteří svá předsevzetí opravdu splní.“ 

Nejčastějším finančním předsevzetím Evropanů je více spořit (40 %), kontrolovat výdaje (30 %) anebo snížit zadlužení (24 %). Být spořivější si přejí nejčastěji Britové (54 %), lépe kontrolovat své výdaje naopak chtějí obyvatelé Lucemburska (45 %). Snižovat zadlužení má pro rok 2015 v plánu 35 % dotazovaných v Turecku. Mezi Čechy je nejčastějším finančním novoročním předsevzetím více spořit (41 %). Jako další cíle uvedla asi čtvrtina respondentů kontrolu výdajů (27 %) a snižování dluhů (24 %).

Finanční novoroční předsevzetí si dávají nejčastěji mladší Evropané do 34 let (více než 80 %), naopak lidé nad 55 let jsou k plnění finančních závazků shovívavější a podobné přísliby si dává „jen“ 69 % z nich. Tři čtvrtiny Nizozemců zvládnou svá předsevzetí splnit, zatímco v Itálii, Turecku a Polsku jim nedostojí ani polovina. V České republice plní své sliby 54 % lidí.

Průzkum byl proveden na přelomu října a listopadu ve 13 zemích Evropy na vzorku 12 743  lidí. Průzkum provedla agentura Ipsos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…