Novou technologii mobile edge computing vyvíjí vědci ČVUT

11.03.2017 17:40

Laboratoř 5Gmobile, působící při katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, se dlouhodobě zabývá se vývojem budoucích mobilních sítí (5G a dále) a podílí se na výzkumu, implementaci a testování technologie mobile edge computing. Tato technologie umožňuje přenesení výpočtů z mobilních zařízení na „hranu“ mobilní sítě, tedy na server umístěný v základnové stanici.

Novou technologii mobile edge computing vyvíjí vědci ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Nová technologie přináší uživatelům mobilních sítí možnost využít vyšší výpočetní výkon a sníží spotřebu mobilních telefonů při zachování nízkého zpoždění dostačujícího i pro real-time aplikace, jako jsou rozšířená a virtuální realita nebo hry.

Vedoucí laboratoře doc. Zdeněk Bečvář k vývoji nové technologie říká: „Zapojení do výzkumu mobile edge computingu pro nás bylo výzvou. Vzhledem k tradici naší laboratoře, kdy jsme pracovali již na vývoji sítí LTE-A, byla práce na vývoji technologií pro 5G dalším logickým krokem,“ a dodává: „Velice nás těší, že se do výzkumu daří zapojit i studenty. V současné době v laboratoři pracují čtyři bakaláři a sedm magistrů. Jsou to výhradně posluchači programu Elektrotechnika a komunikace a tři z nich u nás studují v rámci double-degree programu.“

Vývoj technologie byl v laboratoři zahájen v roce 2012 v rámci evropského projektu FP7 TROPIC. V současné době pokračujeme v testování řešení v prostředí emulovaných mobilních sítí ve spolupráci s institutem EURECOM. Laboratoří vyvinutá technologie byla prezentována na konci roku 2016 na workshopu O2 pro novináře a na několika světových konferencích. Díky výsledkům v oblasti mobile edge computing se laboratoř zapojila i do výzkumu nových řešení pro cloudovou radiovou přístupovou sít (Cloud-RAN) ve spolupráci s firmou FOXCONN, se kterou v minulém roce uzavřela tříletý kontrakt.

Podrobnosti o laboratoři 5Gmobile a o vývoji technologie mobile-edge computing jsou k dispozici na stránce: 5Gmobile.fel.cvut.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…