Novovoroněžská jaderná elektrárna: První reaktor generace III+ na světě dodal první elektřinu. Komponenty vyrobily české firmy

08.08.2016 17:05

Dne 5. srpna 2016 byl připojen k síti šestý blok ruské Novovoroněžské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1200, který patří do generace III+. V rámci energetického spouštění dosahuje jeho výkon prozatím 240 MWe a postupně bude zvyšován.

Novovoroněžská jaderná elektrárna: První reaktor generace III+ na světě dodal první elektřinu. Komponenty vyrobily české firmy
Foto: red
Popisek: Rosatom

Připojení elektrogenerátoru k síti předcházelo rozběhnutí turbíny naprázdno na předepsaný počet otáček a ozkoušení jejího správného chodu. Odborníci provedli rozsáhlé komplexní zkoušky při různých hodnotách výkonu a také testy a revize nejrůznějších zařízení bloku, která jsou nezbytná pro potvrzení spolehlivosti a bezpečnosti bloku při jeho dalším provozu.

Výstavba šestého a sedmého bloku Novovoroněžské jadenré elektrárny v červenci 2015.

„Tato událost je naším velkým úspěchem, kterým je korunován ohromný objem prací spojených s montáží a seřízením zařízení. Můžeme konstatovat fakt, že všechny práce proběhly v pořádku a pod striktním dozorem. Personál, který řídí tento blok, zcela jasně rozumí všem procesům a všechna zařízení pracují spolehlivě a bezpečně,“ řekl Andrej Petrov, generální ředitel společnosti Rosenergoatom, která provozuje všechny ruské jaderné elektrárny a patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Valerij Limarenko, prezident společnosti NIAEP-ASE, generálního projektanta nového bloku a součásti Rosatomu, událost okomentoval: „Rosatom je v současnosti největším dodavatelem jaderných elektráren na světě a dneškem se nám podařilo svou pozici ještě dále upevnit. Kromě toho nám to otevírá nové možnosti pro rozšíření naší přítomnosti na celosvětovém trhu.“

Inovativní bloky generace III+ mají zlepšené technické a ekonomické parametry, zajišťují maximální bezpečnost provozu a plně odpovídají pofukušimským požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Výjimečností těchto bloků je vysoká míra zapojení pasivních bezpečnostních systémů, které zálohují aktivní systémy a nejsou závislé na dodávce elektrického proudu a zásahu personálu. Na šestém bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny jsou použity unikátní bezpečnostní systémy, které nemají ve světě obdoby, jako například systém pasivního odvodu tepla do atmosféry, pasivní rekombinátory vodíku a lapač roztavené aktivní zóny.

Jaderné bloky generace III+ jsou v současnosti stavěny ve Spojených státech, Francii, Finsku a Číně. Šestý blok Novovoroněžské elektrárny je celosvětově prvním blokem této generace, který byl uveden do fáze energetického spouštění. Komerční provoz by měl být zahájen na konci roku 2016 po opakovaném ověření správné funkce všech zařízení bloku a po dosažení plného výkonu.

Vladimír Wagner z Ústav jaderné fyziky AV ČR komentuje význam této generace reaktorů pro jadernou energetiku: „Reaktory III+ jsou zásadním krokem z hlediska bezpečnosti a měly by být i z pohledu efektivity výstavby a ekonomiky provozu. Měly by to být reaktory, které zajistí rozvoj jaderné energetiky v následujících několika desetiletích. Dnes zahajované stavby nových reaktorů jsou už většinou právě generace III+, případně generace III. Proto je připojení prvního reaktoru generace III+ k elektrické síti velmi významnou událostí. Důležité je, že od spuštění řízené řetězové reakce koncem května k první vyrobené elektřině začátkem srpna uběhla u bloku Novovoroněž 6 relativně krátká doba vyplněná úspěšnými intenzivními testy. Je jasné, že klíčové budou až zkušenosti z následujících let provozování bloku, ale první vykročení proběhlo velmi dobře.“

V Novovoroněžské elektrárně vznikají dva nové bloky s reaktory VVER-1200 podle projektu AES-2006, který byl nabízen ve zrušeném tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Na sedmém bloku ruské elektrárny v současnosti probíhají stavební a montážní práce, které mají být dokončeny v roce 2018. V červnu tohoto roku byla usazena vnější kopule kontejnmentu, který má podle projektu dvojitou stěnu pro lepší zajištění ochrany životního prostředí před únikem kontaminace.

Výstavba šestého a sedmého bloku Novovoroněžské elektrárny probíhá podle programu činnosti společnosti Rosatom schváleného ruskou vládou v roce 2008. Projekt je financován z majetkových vkladů a vlastních prostředků společnosti Rosenergoatom, která vystupuje v roli zákazníka.

Výstavby inovativních bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně armaturky ARAKO, ARMATURY Group a MSA, které dodaly mezi lety 2009 a 2014 průmyslové i speciální armatury v celkové hodnotě přesahují 600 milionů korun. Dále SIGMA GROUP, výrobce čerpadel, dodala čerpací agregáty za více jak 450 milionů korun a KAVALIERGLASS, výrobce skla, dodala laboratorní sklo za 1,25 milionu korun.

„Naše společnost pro nové bloky typu VVER-1200 zpracovala na průchodku typu Kabex 2010 kompletní konstrukčně-technickou dokumentaci a investovala nemalé finanční prostředky do jejích kvalifikačních zkoušek, přičemž pro šestý blok elektrárny Novovoroněžské  dodala celkem 351 kusů těchto průchodek,“ řekl o podílu společnosti KABELOVNA KABEX na výstavbě nových bloků Novovoroněžské JE vedoucí Oddělení exportu, Jiří Lamprecht.

Novovoroněžská jaderná elektrárna se nachází na břehu Donu asi 42 km jižně od města Voroněž. Je první elektrárnou, kde byly použity reaktory typu VVER, přičemž jednotlivé bloky jsou unikátními demonstračními bloky s tlakovodními reaktory ruské konstrukce. První blok s reaktorem VVER-210 byl provozován mezi lety 1963 a 1988, druhý prototyp VVER-365 potom v letech 1969 až 1990. Další dvojice bloků je demonstračními bloky typu VVER-440 a byla uvedena do provozu v letech 1971 a 1972. Pátý blok má reaktor VVER-1000, který je v provozu od roku 1980. Šestý a sedmý blok jsou demonstrační elektrárnou s reaktory VVER-1200 generace III+.

Společnost NIAEP-ASE vznikla spojením ruské společnosti NIAEP, jednoho z generálních projektantů elektráren s reaktory VVER, a Atomstrojexport, generálního dodavatele elektráren s reaktory VVER. Společnost zaujímá přední místo na světovém trhu s inženýringovými službami pro jaderné elektrárny a drží více jak 30% podíl na světovém trhu výstavby jaderných elektráren. Činnost NIAEP-ASE probíhá ve 20 zemích světa a téměř 80 % zakázek představují zahraniční projekty. Kromě jaderných elektráren realizuje společnost také projekty pro nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a teplárenské objekty.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…