Nový občanský zákoník problém lichvy nevyřeší, varuje Navigátor bezpečného úvěru

05.03.2014 19:42

Nový občanský zákon výrazně zasahuje také do oblasti spotřebitelských úvěrů. Větší zodpovědnost přenáší na spotřebitele, kteří by tak měli ještě důsledněji volit poskytovatele spotřebitelského úvěru. Dává také možný nástroj v boji proti lichvě, u kterého ale není zřejmé, zda bude efektivně fungovat. Navigátor zároveň spotřebitele varuje před půjčkami získanými na základě ústního ujednání.

Nový občanský zákoník problém lichvy nevyřeší, varuje Navigátor bezpečného úvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V souvislosti s Novým občanským zákoníkem se často hovořilo o tom, že se bude jednat o „bič“ na lichváře. Nový občanský zákoník totiž výslovně stanoví, že neplatná je smlouva, „při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá sobě nebo jinému slíbit či poskytnout plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru“.

Problémem nicméně je, že o případném zrušení takto nevýhodné smlouvy bude rozhodovat soud. Pro mnoho spotřebitelů ale bude velmi komplikované obrátit se na soud a domáhat se zde zrušení takto uzavřené smlouvy, navíc budou mít povinnost v takovém případě ihned splatit vypůjčenou částku. Případná oběť lichvy se tak dostává do paradoxní situace – zákon sice umožňuje obranu, explicitněji říká, kdo to lichvář je, ale efektivita obrany je značně omezena.

„Předpokládáme, že mnoho z těch, kdo lichvářům naletí, se na soud ani neobrátí a problémy, které takovým jednáním ve společnosti vznikají, tedy NOZ efektivně neřeší, jakkoli poskytuje alespoň nějaké nástroje obrany,“ hodnotí tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru, Zdeněk Soudný. Zároveň je potřeba zdůraznit, že tato zákonná opatření se nevztahují na půjčky, které jsou uzavřeny v rámci podnikání. „Zde tedy lichvářům a nepoctivým poskytovatelům úvěru zůstávají možnosti působení, kterých dosud příliš nevyužívali,“ podotýká Soudný. A varuje před vznikem nového fenoménu – podnikatelů, kteří se budou topit v problémech s lichváři.

Změna v terminologii může mást, zapomeňte na půjčky bez písemné smlouvy

Často diskutovaná je také změna terminologie, kterou Nový občanský zákoník přinesl. Půjčka je nově zápůjčka, dlužník vydlužitel a věřitel zapůjčitel. Ačkoli se nemění význam těchto pojmů, mohou nové termíny ve smlouvě spotřebitele zmást. „Pokud lidé novým termínům nerozumí, měli by si vzít případnou smlouvu domů a v klidu ji prostudovat s pomocí blízkých či například speciálních webových stránek, které se problematice NOZ věnují, a kde najdou vysvětlení všech relevantních termínů a ustanovení,“ říká Soudný.

Navigátor bezpečného úvěru zároveň varuje před přijetím zápůjčky bez písemné smlouvy. „Nový občanský zákoník, bohužel, umožňuje poskytnutí zápůjčky bez písemné smlouvy, jen na základě ústní dohody. Toto ustanovení považujeme za zvláště nebezpečné a varujeme před ním. Vyzýváme proto spotřebitele, aby v žádném případě nepřijímali jakoukoli zápůjčku či úvěr bez prostudované písemné smlouvy a bez předchozího prostudování obchodních podmínek.

V opačném případě se spotřebitelé vystavují nadměrnému riziku a domáhání se vlastních práv je může přijít velmi draho a může se velmi protáhnout,“ upozorňuje Zdeněk Soudný. Spotřebitelé by si proto měli uvědomit, že bezpečný a důvěryhodný poskytovatel spotřebitelský úvěr či zápůjčku nikdy neposkytne bez řádně podepsané smlouvy. Je to totiž obrana nejen spotřebitele, ale i jeho vlastních práv. „Pokud vám někdo tvrdí, že lze úvěr či zápůjčku poskytnout bez smlouvy, odmítněte to. Může to sice znít lákavě, ale v budoucnu vám takové rozhodnutí může přinést mnoho problémů,“ uzavírá Soudný.

O Navigátorovi bezpečného úvěrování

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti – to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Navigátor bezpečného úvěru si klade za cíl pomoci zájemcům o půjčku tím, že je nasměruje k bezpečným poskytovatelům úvěrů. Dalším cílem je upozornit na ty nebezpečné – spíše než jejich názvy a jména však chce ukazovat na jejich praktiky, protože takových subjektů jsou u nás tisíce a všechny je vyjmenovat není v zásadě možné.

„Chceme do džungle spotřebitelských půjček přinést nástroj, který lidem umožní rychle a jednoduše zjistit, kde si opravdu nepůjčovat, a naopak jim pomůže zorientovat se mezi důvěryhodnými institucemi. Zájemci o půjčku potřebují srozumitelný žebříček sestavený právě na základě nejdůležitějších kritérií, která by měli sami zkoumat,“ uvádí garant projektu, profesor Michal Mejstřík. Dodává, že tato aktivita navazuje na doporučení Národní ekonomické rady vlády, jak řešit zadlužování Čechů, kterým je zlepšování finanční gramotnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…