Nový ultrazvuk v prachatické nemocnici zobrazí i to, co jiné přístroje nevidí

31.08.2014 18:06

Nemocnice Prachatice, a. s., zakoupila pro své radiodiagnostické oddělení nový moderní ultrazvuk. Tento přístroj zkracuje dobu vyšetření pacientů a umožňuje časnější záchyt nádorů a jiných patologických jevů.

Nový ultrazvuk v prachatické nemocnici zobrazí i to, co jiné přístroje nevidí
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Pořízený plně digitální barevný ultrazvukový diagnostický systém nejvyšší výkonnosti Toshiba je vybavený nejmodernějšími technologickými moduly. Pacienti mimo jiné rovněž ocení, že vyšetření je šetrné a bezpečné, protože se nepoužívá žádné rentgenové záření. „Zakoupili jsme ho prostřednictvím řádného výběrového řízení v souladu s letošním plánem investic. Jeho pořizovací cena je 2,3 milionu korun, jedním milionem nám přispěl zřizovatel Jihočeský kraj formou navýšení základního kapitálu nemocnice,“ uvedl ředitel Nemocnice Prachatice, a. s., Ing. Michal Čarvaš.

Využití této přístrojové novinky je rozmanité, neboť k dispozici má celkem šest ultrazvukových sond. Jejich výběr umožní vyšetření oblasti břicha, periferních cév a povrchových a malých orgánů nebo kardiologická vyšetření novorozenců a pořídí také 3D a 4D zobrazení plodu v reálném čase. Lékař vše sleduje na libovolně polohovatelném plochém LCD monitoru. Protože zařízení umožňuje mimořádnou kvalitu pořizovaného obrazu zejména v hloubkách, zachytí i to, co by běžným přístrojům mohlo uniknout. Získaná data se ukládají do elektronického archivu, a dají se tak velmi snadno operativně využívat a přeposílat.

Na ultrazvukových pracovištích prachatické nemocnice vyšetří denně od 6.30 do 15.30 několik desítek objednaných nebo i akutních pacientů z okolních ambulancí od kojenců až po pacienty vyššího věku. Jedno vyšetření trvá v závislosti na vyšetřované oblasti a délce nálezu v průměru dvacet minut. V případě potřeby je v kterémkoli čase včetně víkendů dostupný během jedné hodiny lékař přivolaný z domova.

V Nemocnici Prachatice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 7 500 pacientů. Lékaři zde provedou průměrně dva tisíce operačních zákroků a téměř 185 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 354 dětí.

Nemocnice má průměrně 350 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

V roce 2013 nemocnice investovala do svého rozvoje 19,6 milionu korun, od roku 2008 celkem153,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…