Novým šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov

23.10.2017 9:56

Semjon Byčkov byl jmenován šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie od sezony 2018/2019. Jeho mandát je pětiletý. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Novým šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov
Foto: Václav Jirásek
Popisek: Česká filharmonie

„Česká filharmonie se řadí mezi několik málo orchestrů, které si dokázaly zachovat svou jedinečnou identitu. V hudebním světě, který je čím dál více globalizovaný a uniformní, patří orchestr, jenž si uchová autentický výraz a zvuk, ke světovým uměleckým pokladům. Když mne orchestr a česká vláda požádaly, abych se stal nástupcem milovaného Jiřího Bělohlávka, cítil jsem se hluboce poctěn důvěrou, kterou do mne vložily. Pro umělce není větší výsady než být součástí instituce, která sdílí stejné hodnoty, stejné nadšení a stejnou oddanost hudebnímu umění,“ říká ke svému jmenování Semjon Byčkov.

Designovaný šéfdirigent České filharmonie poprvé řídil Českou filharmonii v roce 2013. V současné době je uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, v jehož rámci s orchestrem nahrává symfonie a další orchestrální díla Petra Iljiče Čajkovského pro společnost Decca. Zatím vyšly dvě nahrávky – loni v říjnu Šestá symfonie spolu předehrou-fantazií Romeo a Julie a letos v srpnu symfonie Manfred. Celý projekt vyvrcholí v roce 2019 rezidencemi v Praze, ve Vídni a v Paříži.

Smlouvu s Českou filharmonií podepsal Semjon Byčkov na pětileté období počínaje sezonou 2018/2019. Dnešnímu podpisu smlouvy byl přítomen i ministr kultury Daniel Herman, který při této příležitosti uvedl: „Jsem nesmírně potěšen z faktu, že jeden z předních světových dirigentů, pan Semjon Byčkov, přijal pozvání mé a pana ředitele Marečka, a stane se tak příštím šéfdirigentem České filharmonie. Pana Byčkova osobně znám a velmi si ho vážím nejen jako výtečného profesionála a mimořádně talentovaného umělce, ale i pro jeho lidské a občanské postoje.“

Podrobné informace naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…