O ČEZkapra se v Nákří utkalo téměř pět desítek rybářů

17.05.2015 9:19

Celkem 49 rybářů, z toho 27 dětí a dvě ženy, se v sobotu 16. května utkalo v Nákří na Českobudějovicku o ČEZkapra a Nákeřského kapra, které skrýval pod svou hladinou zdejší návesní rybník Čekánek. Akce, kterou finančně podpořila Skupina ČEZ, byla součástí programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. A lidé se na návsi velice dobře bavili.

O ČEZkapra se v Nákří utkalo téměř pět desítek rybářů
Foto: Lenka Pokorná
Popisek: První rybu závodů, ČEZkapra, vytáhl z Čekánku Josef Koupal. Certifikát mu předává starosta Nákří Pavel Božovský (vlevo).

„ČEZkapr, nebo také ČEZryba, je speciální cena, kterou získá ten, kdo uloví první exemplář o minimální délce 15 centimetrů. Tato cena je vypsána jak pro kategorii dětí do 15 let, tak pro dospělé. Hlavní cenu, věčně putovní pohár starosty Nákeřského kapra, získá rybář, který uloví nejdelší rybu. S pohárem se bude moci vyfotit a následně ho vrátí pořadateli,“ informoval soutěžící starosta Nákří Pavel Božovský.

První návnady šplouchly o hladinu Čekánku těsně po osmé hodině ranní. Netrvalo dlouho, cirka pět minut a první ČEZkapr byl venku z vody. Cenu získal lovec z kategorie dospělých, Josef Koupal. Jeho kapr měřil 39 centimetrů. Po zhruba půlhodině se vítěze dočkala i kategorie dětí. ČEZkapr uvízl na háčku Milanovi Smejkalovi a měřil 41 centimetrů. Pak se již naplno rozjela soutěž o trofej nejcennější, Nákeřského kapra.

Je to do jisté míry jakási obdoba Stanley Cupu. Na podstavec poháru jsou umisťovány destičky se jmény vítězů. Ti si jej však nesmí ponechat až do doby, než ho získá někdo jiný, ale musí ho hned vrátit zpět. Jeho pevné místo je totiž v nákeřské hospodě, což prý starosta občas kontroluje.

„Hlásili se nám i lidé z Budějovic, ale museli jsme je odmítnout. Rybník je malý a další rybáři by se sem nevešli. Tato akce je určena především pro místní. Patří mezi jednu z mnoha, které přispívají k udržování dobrých sousedských vztahů, což je v obci s 220 obyvateli mimořádně důležité,“ poznamenal Božovský.

Rybáři lovili, na ohništi se pekly kapří řízky, ženy rozlévaly rybí polévku a připravovali nápoje, vše zdarma. Do činnosti se zapojila velká část obce. To vše doprovázené úsměvy a dobrou náladou na dokonale upravené návsi s parčíkem. „„Toto je jedna z akcí, do nichž se zapojují mladí i starší bez rozdílu. Je to ukázkový příklad aktivit, které jako dobrý soused rádi podporujeme,“ okomentoval 9. ročník soutěže „O Nákeřského kapra“ vedoucí útvaru vnějších a vnitřních vztahů Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Podle starosty se různých kulturních, sportovních a společenských akcí konají v obci ročně přibližně dvě desítky. „Velkou podporu nám při těchto aktivitách poskytuje Skupina ČEZ, která je dlouhodobě naším partnerem, mimo jiné v rámci projektu Oranžový rok. Pouze z obecního rozpočtu, bez prostředků získaných z těchto zdrojů, bychom si tak pestrou paletu akcí a v takovém rozsahu rozhodně nemohli dovolit financovat,“ zdůraznil starosta.

Závod ukončily v pravé poledne zvony na kostele Sv. Petra a Pavla. Celkem nachytali soutěžící rybáři 18,63 metru ryb. V kategorii dětí získal hlavní cenu Václav Mikoláš, jehož kapr měřil 42 centimetrů. Nejvíce, 141 centimetrů, nachytal jeho kamarád Karel Křížek. Kategorii dospělých ovládl v obou disciplínách František Mareš s kaprem 47 centimetrů a celkovou délkou ryb 5,1 metru. Břehy Čekánku, který získal své jméno podle toho, že nemá přítok a tedy „čeká na vodu“, budou nyní patřit zase na rok především dětem. Ty zde mohou lovit bez povolení, ale vždy jen dle pravidla „chyť a pusť“, tedy stejně jako při závodech.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…