O chatové poradenství Pražské linky důvěry je stále zájem

02.10.2015 8:31

Před třemi lety rozšířila Pražská linka důvěry Centra sociálních služeb Praha CSSP své služby o poskytování krizové pomoci a poradenství prostřednictvím chatu na adrese www.chat-pomoc.cz. Služba se tak stala nedílnou součástí nabídky pomoci a podpory pro osoby, které se ocitly v náročné životní situaci – krizi.

O chatové poradenství Pražské linky důvěry je stále zájem
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Chat je na Pražské lince důvěry klientům k dispozici již více než 3 roky bez přerušení, a to 42 hodin týdně. Celkový počet online kontaktů za tu dobu již překročil 5000. Mnozí klienti se přitom na pracoviště obracejí opakovaně, ať již formou chatu, nebo následně i telefonu.  Počet letošních kontaktů je už nyní v září vyšší než za celý rok 2013,“ říká ředitel CSSP Mgr. Tomáš Ján, MBA.

„Klienti oceňují zejména bezbariérovost a anonymitu kontaktu. Nemusejí se nikam objednávat a docházet, odpadají také časté obavy a ostych v souvislosti s osobním setkáním s odborníkem. Mnohdy je tak pracovník na chatu prvním, kterému se svěří se svým problémem. Je-li třeba, tak můžeme klienty vedle poskytnutí podpory, poradenství či krizové intervence také nasměrovat na další specializovaná pracoviště“, upřesňuje Mgr. Jitka Gryga Medřická, vedoucí Pražské linky důvěry CSSP. Dodává, že vzhledem k poměrně velkému zájmu o tuto službu a k její časové náročnosti se bohužel stává, že se na mnoho klientů v průběhu omezené provozní doby nedostane. 

Skladba klientů, využívajících tuto službu, je velmi pestrá. Chatová forma komunikace je přirozeně rozšířená zejména mezi adolescenty a mladšími lidmi, přístupná je však všem bez rozdílu věku, pohlaví či řešené problematiky. „Ukázalo se, že prostřednictvím chatu lidé ještě ve větším měřítku než při telefonickém kontaktu otevírají závažná a náročná témata. Zhruba polovinu všech uskutečněných chatů tak můžeme označit jako krizové. Velmi často se setkáváme s problematikou sebepoškozování, s klienty se sebevražednými tendencemi, s oběťmi různých forem násilí či dalších traumatických událostí apod.“, doplňuje Gryga Medřická. Chat se osvědčil také u osob trpících různými sociálními nebo jinými fobiemi nebo u těch, kteří mohou z různého důvodu prožívat samotu či izolaci. Chatu jako prvního kontaktu mohou využít také lidé s různými formami zdravotního či smyslového postižení, pro které je mnohdy osobní návštěva odborníka spojena s nemalými obtížemi. Na druhou stranu však kontakt prostřednictvím tohoto chatu nemůže nahrazovat dlouhodobou psychoterapii.

Služba je zcela anonymní, klient se nemusí nikam přihlašovat, pouze si zvolí svou jednorázovou přezdívku. Jeden vyškolený pracovník vždy komunikuje pouze s jedním klientem, kterému se plně věnuje. Maximální doporučená délka chatu v jednom dni je 90 minut. Pro klienta kontaktem nevznikají žádné závazky a může konverzaci kdykoli ukončit. Chatová komunikace je po skončení kontaktu na obou stranách automaticky vymazána.

Pražská linka důvěry poskytuje nonstop telefonickou krizovou pomoc, podporu a poradenství na čísle 222 580 697, e-mailové poradenství na  linka.duvery@csspraha.cz a chatové poradenství na www.chat-pomoc.cz (provozní doba chatu: po, čt, so 15-21, út, stř – 9-21). Více informací na http://www.csspraha.cz/24830-prazska-linka-duvery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…