O čtvrt milionu v soutěži Era Starosta roku se utká 77 malých obcí

25.07.2013 11:40

Pátý ročník prestižní soutěže Era Starosta roku letos přilákal zástupce 77 obcí do 2 000 obyvatel. Nominováno bylo 18 žen a 59 mužů. Přihlášky nyní posoudí devítičlenná odborná porota, která v první fázi vybere 30 nejlepších. Tito nominovaní starostové a starostky budou mít možnost vyplnit krátký dotazník, na jehož základě komise zvolí 5 kandidátů postupujících do finálového kola. Vítěz získá 250 000 Kč do obecního rozpočtu a Rychtářské právo. Vyplacena bude také mimořádná pomoc pro obec, kterou výrazně zasáhly jarní povodně.

O čtvrt milionu v soutěži Era Starosta roku se utká 77 malých obcí
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„Letošní ročník bohužel výrazně ovlivnily červnové povodně, které zasáhly mnoho krajů právě v době, kdy jsme předpokládali nejpilnější práci na přípravě nominací a zajišťování podpisů. Největší úbytek v počtu přihlášek jsme zaznamenali v Plzeňském kraji, který byl povodněmi zkoušen nejdéle. Proto jsme se rozhodli udělit ještě mimořádnou cenu a vyplatit finanční prémii té obci, jejíž život výrazně ovlivnila velká voda. O držiteli této ceny rozhodne, stejně jako o celkovém vítězi Starosty roku 2013, hodnotící komise,“ vysvětluje specialistka společenské odpovědnosti Ery Jitka Švejcarová a dodává: „Ze 77 došlých nominací je však hned 46 z nových obcí, tedy přibližně 60 %. Tento údaj je srovnatelný s loňskými 62 % nových nominací, což potvrzuje, že o soutěž je stále zájem.“

Nejvíce aktivní byli obyvatelé Jihomoravského kraje (13 nominací), kde spravuje svou obec také loňská vítězka paní Vlasta Mokrá. Pouze jedna nominace dorazila z Karlovarského a Pardubického kraje. Do soutěže bylo během dosavadních pěti ročníků přijato 900 nominací starostů a starostek ze 700 obcí (12 % všech malých obcí v ČR). Spokojenost obyvatel menších obcí s místní samosprávou má rozhodně zvyšující se tendenci.

Ve 2. kole členové poroty navštíví 5 finalistů, aby se na místě seznámili s jejich prací a s fungováním obce. Na druhém zasedání porota vybere vítězného starostu/starostku, který získá titul Era Starosta roku a pro svou obec finanční prémii ve výši 250 000 Kč. Slavnostní vyhlášení spojené s předáním ceny se koná v Malostranské besedě v Praze. Pátý ročník soutěže ukončí slavnost na počest starosty v jeho obci.

„Sešlo se nám mnoho pěkných příběhů starostů, kteří se nebojí spolupracovat s obyvateli, spolky a firmami ve své obci. Jsou to starostové, kteří vědí, že jejich osobní příklad může pomoci ke zlepšení života v celé obci. Těšíme se na pět finalistů, které budeme znát už v září,“ říká Renáta Vondráková, projektová manažerka Nadace VIA.

Přehled dosavadních vítězů  

2009: Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji
2010: Josef Zámečník, starosta obce Písečná v Pardubickém kraji
2011: Pavel Kašpárek, starosta obce Úsilné v Jihočeském kraji
2012: Vlasta Mokrá, starostka obce Násedlovice v Jihomoravském kraji

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s.

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 250 milionů Kč více než 3000 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie.

Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporujeme rozvoj dobrých vztahů a spolupráce mezi neziskovými organizacemi, obecními samosprávami a podnikateli, protože jsme přesvědčeni, že právě to je cesta, na níž lidé mohou převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe – společně o něm přemýšlet a hovořit, společně plánovat změny a poté společně měnit plány ve skutečnost.

Podporujeme rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporujeme rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …