O nás bez nás. Česká televize připomene osmdesát let od Mnichovské dohody

20.09.2018 18:40

Po únoru 1948 a srpnu 1968 připomene Česká televize další historický milník – podepsání Mnichovské dohody, která změnila hranice a ukončila období první republiky.

O nás bez nás. Česká televize připomene osmdesát let od Mnichovské dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Česká televize se výročí bude věnovat v tematických dokumentech, hrané tvorbě i v rámci speciálního internetového projektu Toto století (ZDE). Dění z osudového dne, kdy se Německo, Itálie, Francie a Velká Británie dohodly o postoupení pohraničních území Československa Německu, stejně jako u předchozích dvou „osmičkových“ výročí, zpřítomní zpravodajský pořad Dnes před 80 lety uváděný Jakubem Železným.

V den výročí, 29. září, bude část pořadu Události moderována Michalem Kubalem přímo z Mnichova. Na hlavní zpravodajskou relaci následně naváže mimořádné vysílání ČT24, kterým provede Martin Řezníček. „Zaměříme se přirozeně na to, co se v noci z devětadvacátého na třicátého září v Mnichově stalo, ale podíváme se i na politické přesahy této události, na život v Sudetech a v pohraničí tehdy a dnes, a taky na to, jak se o této kapitole dějin učí na školách,“ upřesňuje Martin Řezníček. Na speciál naváže i pořad Historie.cs ve 22.05 hodin.

V neděli 30. září bude Česká televize rekonstruovat situace a události kolem podepsání Mnichovské dohody. S reportéry, historiky i pamětníky. Diváci tak již potřetí dostanou možnost přenést se v čase a vnořit se do dění, jako by jej prožívali ten den. „Přineseme reportáže a informace o tom, jak naše země přicházela nejen o část území, ale i o sebevědomí. O tom, jaké byly pohnutky západních mocností, co se dělo v pohraničí a jakou cenu zaplatil náš národ za tzv. mnichovský komplex. Podrobně rozebereme roli prezidenta Edvarda Beneše, jehož kroky jsou často v souvislosti s Mnichovem předmětem docela laciné kritiky,“ přibližuje moderátor Jakub Železný. Komentované zpravodajství uvede ČT1 v neděli 30. září ve dvouminutových vstupech. První bude vysílán v 9.40, další pak v 16.15 a v 18.50 a večer na ně naváže hodinový pořad od 21.20 hodin.

Dokumentární snímek Druhá republika, který uvede ČT2 v pondělí 1. října od 20 hodin, zpracovává relativně krátký, ale o to dramatičtější úsek historie naší země. „Dokument přináší ucelený pohled na šest měsíců ze života Československa v době, kdy nikdo nevěděl, co bude zítra - na tehdejší politické vůdce, fenomén antisemitismu, který se v československé společnosti vzedmul nebývalou silou, na ostudné vyhnání Hugo Haase z Národního divadla pro jeho židovský původ. Otevírá osudy lidí vyhnaných z obsazených Sudet. Přináší nepříjemné vzpomínky Židů na to, jak se k nim v krizové době naše společnost chovala,“ uvádí dramaturg Martin Červenka a kreativní producentka Lenka Poláková pokračuje: „Při sledování dokumentu si až mrazivě uvědomujete, kolik přesných paralel má tato bolavá perioda naší historie s dneškem. Druhá republika určitě nepatří na piedestal naší historie, ale je dnes - zřejmě více než kdykoliv předtím - důležité o ní vědět, abychom stejné chyby neopakovali znovu.“

Další tematickou premiérou k výročí Mnichovské dohody je dokument Němci proti Hitlerovi (Krvavý podzim 1938). Ten zpracovává dramatické události v československém pohraničí v letech 1933 až 1938. Zabývá se vyhnáním Čechů, Židů a německých odpůrců nacismu z pohraničí po mnichovské kapitulaci, včetně konkrétních zločinů, které se tehdy odehrály. Jedním z ústředních motivů filmu je příběh Emmy Jebautzké, rodačky z Nového Boru-Janova, která patřila k výrazným osobnostem protinacistického odporu. Ve své době se stala jednou z ústředních postav organizujících záchranu německých odpůrců Adolfa Hitlera před pomstou nacistů. Snímek bude mít premiéru na ČT2 v úterý 2. října ve 20.00 hodin.

Období, začínající před záborem Sudet a končící Pražským povstáním, kdy Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci, zpracovává autorská inscenace Ticho, nahrává se, kterou uvede ČT art v pondělí 24. září ve 20.50. Hra byla inspirována příběhy novinářů, kteří v době protektorátu působili v Československém rozhlase. Autorky Marie Nováková a Zuzana Burianová fabulují i doslova citují dobové materiály a vytvářejí tvar, v němž se střetává komika s tragikou a silně vystupuje téma osobní statečnosti a kolaborace. „I když se příběh odehrává před více než půlstoletím, jeho situace jsou neobyčejně živé a velmi snadno umožňují divákovi, aby se s jejich hrdiny ztotožnil a konfrontoval se s nimi. Záznam představení je zároveň prvním uceleným pozváním České televize do prostoru Vily Štvanice, která už několik let patří k významným divadelním centrům v Praze a v níž působí soubory, jejichž inscenace jsou oceňovány na festivalech a přehlídkách,“ doplňuje kreativní producent Ondřej Šrámek.

V rámci výročí Česká televize uvede také britský dokument Mír podle Mnichovské dohody (28. 9. ve 20.50 na ČT2), který ukáže, jak premiér Neville Chamberlain na podzim roku 1938 věřil, že zajistil Evropě mír. Snímek Karola Wilda Mnichov 1938 (29. 9. ve 12.40 na ČT2) zase představí historii Československa pomocí rozhovorů s pamětníky. Dokumentární fikce Kdyby… (30. 9. v 9.35 na ČT2) nabídne odpověď na otázku, jak bychom dopadli, kdybychom tehdy nekapitulovali a postavili se na odpor. Událostem roku 1938 se věnuje také televizní film Roberta Sedláčka Den po Mnichovu z cyklu České století (1. 10. ve 21.00 na ČT2). Do programu jsou zařazeny i dva filmy natočené na motivy povídek Oty Pavla - Smrt krásných srnců (ČT1 29. 9. ve 21.25 hodin) a Zlatí úhoři 30. 9. ve 22.15 hodin.

V onlinovém projektu totostoleti.cz se věnuje Mnichovské dohodě kapitola Opevněné Československo, ve které diváci naleznou záložku „krize 1938“, obsahující videa i články týkající se tohoto období. Navazující kapitolou je Protektorát, zabývající se událostmi, které bezprostředně následovaly. Také v části TOTO100LETÍ ve škole je pro pedagogy a studenty připravena kapitola Mnichovská dohoda v mezinárodních souvislostech, která poskytuje komplexní materiál, snímž je možné pracovat ve výuce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…