O prohlídku výrobních zdrojů Skupiny ČEZ na severu Čech je stále zájem

17.08.2016 18:22

Během prvního pololetím si výrobní zdroje energie a tepla Skupiny ČEZ na severu Čech prohlédlo 3 098 návštěvníků z různých míst v ČR i zahraničí. Elektrárna Tušimice si prohlédlo 882, Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice 1 001 a Elektrárnu Počerady 287 zájemců. Vodní dílo Střekov v Ústí nad Labem navštívilo 428 a Teplárnu Trmice rovných 500 osob. Nulu ve statistice má ovšem malá vodní elektrárna Želina, která byla z důvodu realizace vírových turbín pro veřejnost uzavřena.

O prohlídku výrobních zdrojů Skupiny ČEZ na severu Čech je stále zájem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Elektrárna Počerady se do pololetní statistiky zapsala dvanácti exkurzemi, většina jejích účastníků si krom klasické uhelné technologie výroby elektrické energie prohlédla i nový paroplynový cyklus. Již po dvaadvacáté například do elektrárny zavítali studenti z ČVUT Praha na svou týdenní praxi. Další vysokoškoláci, a to hned v rámci tří exkurzí přijeli z Vysoké školy báňské v Ostravě. Své zastoupení měly během jedné z prohlídek i Vysoké učení technické v Brně či Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha. Středoškoláci byli ze Střední školy technické v Mostě a SPŠE v Liberci. Nejvzdálenější návštěvníci přijeli až z Číny, aby si za doprovodu svých hostitelů z Energoprojektu prohlédli paroplynový cyklus. Ten se stal středem zájmu i návštěvníků z Norska a Islandu, kteří jinak byli pracovně na ČVUT Praha. Všeobecnou prohlídku Elektrárny Počerady má za sebou například i třicetičlenný turistický oddíl ze Štětí.

Prohlídku zmodernizovaného provozu Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechali ujít 882 návštěvníci. „Kromě skupinky holandských studentů, kteří přijeli s kadaňskými gymnazisty, byli jinak všichni z Česka. Tradičně jsme měli hojnou návštěvnost středoškoláků a žáků základních škol, a to z Prahy, Loun, Kadaně, Chomutova, Jirkova, Třebíče a západočeského Ostrova. Vysokoškoláci byli z různých fakult ČVUT či Univerzity Karlovy a také z fakulty životního prostředí UJEP v Mostě. Rovněž k nám na exkurzi zavítali zaměstnanci z firem, které se nějakým způsobem zabývají energetikou nebo strojírenstvím. Měli jsme u nás i seminář pedagogů v rámci jejich Klubu Svět energie a pochopitelně i tradiční třídenní Energetickou maturitu pro 42 nejlepších středoškolských studentů fyziky z partnerských škol Skupiny ČEZ. Ti rovněž přijeli z nejrůznějších míst v republice,“ uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice. Podle ní si našly cestu do elektrárny i jednotlivci, v celkovém součtu 19 osob.

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 1 000 a 1 osobu. O virtuální svět klasické energetiky opět projevilo zájem 25 hledačů pokladů, kteří si našli cestu do infocentra díky geocachingu. „Tradičními návštěvníky byli žáci a studenti ze základních či středních škol v Bílině, Teplicích, Mostě, Chomutově Bohosudově, Liberci, Ústí nad Labem, Praze, Krupce, Kostomlatech a Chabařovicích. Z nedalekých Chotějovic přijely za „svými“ dinosaury a permoníky i děti z tamní mateřinky,“ poznamenala Jana Muraňská, recepční Informačního centra Ledvice. Jak dodala, ze zahraničí zde měli hosty z Číny, Norska, Anglie a sousedního Německa.

Teplárna Trmice sice nepatří mezi hojně navštěvované výrobní zařízení Skupiny ČEZ, jako je například Elektrárna Tušimice či vodní elektrárna Střekov, přesto se její pololetní návštěvnost vyšplhala na rovných 500 osob. Stalo se tak díky Dnu otevřených dveří u příležitosti 100 let existence teplárny, dříve elektrárny. Během jednoho dne si tak teplárnu prohlédlo 456 zájemců. Dalších 44 návštěvníků se v průběhu prvního pololetí rekrutovalo ze studentů středních škol v Ústí nad Labem a vysokoškoláků z fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně.

Vodní elektrárnu Střekov

si například prohlédli žáci ze základních škol v Děčíně a Ústí nad Labem a také posluchači Vysoké školy báňské v Ostravě, senioři z klubů v Mostě a Praze či členové Vodárenského svazu západního Krušnohoří ve Spolkové republice Německo. Vodní dílo navštívilo celkem 428 osob, přičemž 185 z nich zavítalo na prohlídku během březnového Světového dne vody.

Jak již bylo výše uvedeno, malá vodní elektrárna Želina má v celkové statistice návštěvnosti výrobních provozů Skupiny ČEZ nulu, a to kvůli instalaci vírových turbín. Bohužel bude tomu tak i na konci letošního roku, neboť i ve druhém pololetí zde probíhají různé rekonstrukční práce. V současné době se týkají elektrozařízení a měření a regulace. Na řadu přijde i rekonstrukce obou Francisových turbín. Pro návštěvníky je tak z bezpečnostních důvodů MVE Želina až do odvolání uzavřena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…