O původu kódů: 30 let automatické identifikace u nás

29.11.2015 12:10

Sdružení GS1 Czech Republic a Národní technické muzeum připomínají 30. výročí prvního načtení standardního čárového kódu EAN v československém maloobchodě ve výstavě, která bude k vidění v 1. patře muzea od 27. listopadu 2015 do 26. února 2016.

O původu kódů: 30 let automatické identifikace u nás
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Píp, píp, píp, píp, píp…

Povědomé pípnutí čtečky čárových kódů denně po celém světě zaznívá odhadem pětmiliardkrát.

Zajímá vás, kdy a kde byl čárový kód sejmut poprvé? Co se za ním skrývá? Kdy byl EAN načten poprvé u nás? Kdy vyrazil od kas obchodů na pomoc logistice, průmyslu, zdravotnictví a dalším oborům lidské činnosti? Jak se dostává z obalu výrobku na displej našich telefonů? A jaká je jeho budoucnost?

Před 40 lety vznikl v USA standard pro označování spotřebního zboží. Americkou normu UPC (Universal Product Code) brzy doplnil její evropský protějšek EAN (European Article Numbering). V roce 1983 byl tento standard zaveden v ČSSR jako v prvním státě východního bloku, o dva roky později se s kódem EAN setkali první českoslovenští spotřebitelé. Standard je využíván dodnes. A rozumí si s tím americkým – teprve nedávno byly oba systémy standardů sloučeny v jediný, celosvětově platný Systém GS1, spravovaný jedinou organizací GS1. Denně se s prvky Systému GS1 setkává naprostá většina populace planety. Zákazníkovi dnes přijde samozřejmé, že může snadno získat vybraný produkt třeba z druhého konce zeměkoule, rychle ho zaplatit a bez obav konzumovat či používat. Výrobci, obchodníci a jejich logističtí partneři si vzájemně vyměňují miliony standardních elektronických zpráv ročně. V případě defektu produktu je možno identifikovat a vysledovat zboží, které je nutné stáhnout z trhu. Pacienti jsou chráněni před nesprávnou medikací, radiofrekvenční čipy umožňují výrazně zvýšit přesnost, přehled a efektivitu nejen v průmyslové výrobě…To vše a mnohem, mnohem více je umožněno díky čtyřicetiletému vývoji standardů Systému GS1!

Výstava O původu kódů: 30 let automatické identifikace, na jejíž přípravě se podíleli pamětníci, experti ze současné praxe i vizionáři, u nás vznikla díky spolupráci sdružení GS1 Czech Republic (nástupnická organizace EAN Československo, resp. EAN Česká republika) a Národního technického muzea a nastíní historii, současnost i budoucnost automatické identifikace a sdílení dat v dodavatelském řetězci pro maloobchod, zdravotnictví, ale také např. humanitární sektor. Kromě dvaceti čtyř informačních panelů a trojrozměrných exponátů bude pro návštěvníky připravena audiovizuální část a jako hlavní lákadlo – interaktivní sekce s kvízy a hrami. Návštěvníci se pak budou moci zúčastnit vědomostní soutěže o hodnotné ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…