O titul Era Starosta roku 2014 bude bojovat 63 starostů

31.08.2014 15:26

O titul Era Starosta roku 2014 se letos utká více než šest desítek starostů obcí do 2 000 obyvatel. Nominace dorazily ze všech krajů České republiky, nejvíce z Jihomoravského kraje (10).

O titul Era Starosta roku 2014 bude bojovat 63 starostů
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Dvanáct obcí nominovalo nejen starostu, ale v rámci nové soutěžní podkategorie Samospráva roku také obecní zastupitelstvo. Z 63 přihlášených vybere odborná komise třicítku nejlepších, které požádá o další informace. Z těchto tří desítek vzejde finálová pětka, která se utká nejen titul Era Starosta roku 2014, ale také o 250 000 korun do obecního rozpočtu a tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Soutěž pořádá Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Stejně jako v loňském roce přijala Nadace VIA nejvíce nominací z Jihomoravského kraje, přišlo jich celkem deset. Následuje Královéhradecký a Středočeský kraj se sedmi nominacemi. Mezi 63 přihlášenými starosty je 54 mužů a 9 žen. Ženy ale hrají absolutní prim mezi nominujícími. Téměř tři čtvrtiny nominací podaly obyvatelky obcí. „Ženy stojí ve vedení obcí méně často než muži, evidentně jsou ale hybatelkami komunitního života,“ říká Jitka Švejcarová, manažerka společenské odpovědnosti Ery.

Vítězové předešlých ročníků zdůrazňovali, že ocenění nepatří pouze jim, ale všem, kteří se podílejí na vedení obce. „Inspirovali nás k vypsání podkategorie soutěže Era Starosta roku. Letos tak bylo poprvé možné nominovat obecní zastupitelstvo do podkategorie Samospráva roku,“ říká Jitka Švejcarová. Připojit k nominaci svého starosty i nominaci do nové kategorie se rozhodlo 12 obcí.

Kraj Nominace Era Starosta roku 2014 Nominace Samospráva roku 2014

Obyvatelé obcí do dvou tisíc obyvatel, kteří se rozhodli přihlásit svého starostu či starostku popisovali v nominaci starostovu práci pro obec a jeho přínos pro její rozvoj. Odpovídali ale také na otázku, ke kterému hrdinovi by svého starostu přirovnali. „Jednoznačným vítězem se stali Ferda Mravenec, který si poradí v každé situaci, a Superman. Jednu z nominovaných starostek přirovnali obyvatelé ke Xeně, princezně bojovnici,“ komentuje výsledky netradiční ankety Renata Wilflingová z Nadace VIA. Lidé své starosty přirovnávali také ke Karlu IV. nebo králi Miroslavovi z pohádky Pyšná princezna. „Většina z nominujících tuto otázku přijala s nadsázkou a humorem, ale přesto odpovědně. Kolem výběru toho správného hrdiny se v obcích údajně vedly velmi vášnivé diskuze,“ dodává Wilflingová.

Ze všech nominovaných teď hodnoticí komise vybere třicet starostů a starostek, které požádá o doplnění dalších informací. Z nich potom vzejde pětice finalistů, které komise navštíví přímo v jejich obcích. O vítězi, který získá titul Era Starosta roku a pro svou obec finanční prémii ve výši 250 000 Kč, rozhodne komise v listopadu.

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašuje Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Era je obchodní značka ČSOB.


Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 250 milionů Kč více než 3000 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie.

Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporujeme rozvoj dobrých vztahů a spolupráce mezi neziskovými organizacemi, obecními samosprávami a podnikateli, protože jsme přesvědčeni, že právě to je cesta, na níž lidé mohou převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe – společně o něm přemýšlet a hovořit, společně plánovat změny a poté společně měnit plány ve skutečnost. Podporujeme rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporujeme rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…