O víkendové finále projektu S ČT sport na vrchol bojoval rekordní počet amatérských lyžařů

27.03.2014 20:11

Lyžařské areály na Klínovci a ve Špindlerově Mlýně hostí o víkendu finále čtvrtého ročníku projektu s ČT sport na vrchol. Finalisté letos vzešli z více než tří a půl tisíce amatérských lyžařů. Závody tak, i přes nepříliš příznivé sněhové podmínky, přilákaly rekordní počet účastníků. Ve Špindlerově Mlýně se o titul v obřím slalomu utká pět nejrychlejších mužů a pět nejrychlejších žen ze semifinálového klání, o post krále skicrossu bude v sobotu na Klínovci soupeřit šestnáct závodníků.

O víkendové finále projektu S ČT sport na vrchol bojoval rekordní počet amatérských lyžařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Cílem projektu je najít lyžaře, kteří jsou ochotni aktivně trávit svůj volný čas, vyrazit do zimních areálů a závodit o možnost zažít něco, co si nemohou koupit. Třeba o účast na profesionálním lyžařském soustředění, návštěvu zákulisí Světového poháru či možnost vidět se na televizní obrazovce. Program ČT sport letos o projektu odvysílal 56 pořadů. „Cíl se nám povedlo splnit. Projekt S ČT sport na vrchol již čtvrtým rokem dokazuje, že lidé v Česku chtějí sportovat. Letos si cestu na závodní trať našlo dohromady přes tři a půl tisíce amatérských lyžařů a k tomu ve speciální kategorii více než jedenáct set dětí. Jsem rád, že Česká televize sportem baví ne jenom u televizní obrazovky, ale i aktivně na sportovišti, v tomto případě na sjezdovce,“ hodnotí projekt S ČT sport na vrchol jeho autor a výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Počet účastníků projektu každoročně významně narůstá. Zatímco loni přilákala sportovní reality show dohromady 2300 amatérských lyžařů, letos jen v alpské části soutěžilo 3226 závodníků. Nejmladšímu přitom byly dva roky, nejstaršímu osmdesát let. Třicítka nejrychlejších z jednotlivých soutěžních dnů postoupila do semifinále a absolvovala profesionální soustředění ve Špindlerově Mlýně, kde jim byli pět dní k dispozici trenéři, fyzioterapeuti i servismani české reprezentace. Své zkušenosti a rady předali i profesionální lyžaři, Ondřej Bank, Borek Zakouřil či Lucie Pešánová – Hrstková. Do finále, které se jede tento víkend rovněž ve Špindlerově Mlýně, postoupilo pět nejlepších mužů a pět žen. Na absolutního vítěze čeká kromě věcných cen také účast na Světovém poháru s možností přístupu do zákulisí.

Čtyři kola, druhé, skicrossové části projektu se letos jela ve třech areálech. Vyřazovacích bojů se zúčastnilo téměř tři sta lyžařů, do sobotního finále na Klínovci postoupilo osm nejlepších mužů a osm žen. Ti si v pátek vyzkouší trať při tréninkových jízdách, večer se pak setkají s mistrem světa ve skicrossu Tomášem Krausem. Sobotní závod začíná v jedenáct hodin dopoledne.

„Nejvíc mě těší, jak prestižní a zavedenou značkou S ČT sport na vrchol na našich horách je. Velkým zážitkem pro všechny byl opět semifinálový kemp, na který dorazily velké hvězdy českého lyžování včetně Ondry Banka. A za to nefalšované a skutečné propojení našich amatérů s profesionálním sportem bych chtěl našim reprezentantům poděkovat. Oni za námi jezdit nemusejí, a přesto za námi každý rok chtějí. A taky jezdí. A užívají si to stejně, jako amatéři, pro které je to fantastický zážitek,“ konstatuje dramaturg a moderátor projektu Petr Svěcený.

Letošní ročník projektu se nesl také v duchu objevování sportovních talentů mezi dětmi ve věku 3-14 let. Sportovní Hvězdičku hledal mezi 1134 dětmi tým pod vedením zkušeného kondičního trenéra Josefa Anderleho. „Letošním rokem jsme odstartovali hledání budoucích Banků a Strachových a navíc jsme dětem zpřístupnili lyžování jinou formou, než to mnohdy dělají jejich přemotivovaní rodiče. U nás na ně nikdo nekřičel, nikdo je nestresoval a ony přesto předváděly obdivuhodné výkony. Vítěze obou dětských věkových kategorií budeme i nadále sledovat, pracovat s nimi a držet palce v jejich dalším sportovním vývoji,“ uzavírá Petr Svěcený. Podrobné informace k projektu S ČT sport na vrchol jsou k nalezení zde: www.sctsportnavrchol.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…