O2 učí Čechy, jak efektivně využívat digitální technologie

19.07.2014 11:38

Známkou dobře, tedy za tři, by ohodnotila většina Čechů své znalosti a dovednosti týkající se využívání digitálních technologií. Operátor O2 se proto rozhodl spustit TQ test, jehož cílem je mimo jiné i zvýšení digitální gramotnosti Čechů. Vypočítat svůj technologický kvocient (TQ) si může každý od 15. července na webových stránkách www.tqtest.cz.

O2 učí Čechy, jak efektivně využívat digitální technologie
Foto: red
Popisek: O2

I přesto, že digitální technologie jsou dnes běžnou součástí každodenního života, neumíme plně a zejména účelně využívat možností, které nám nabízejí . "Z našich průzkumů například vyplývá, že chytrý telefon vlastní 44 % obyvatel České republiky, mobilní internetové připojení má ale už jen 64 % těchto uživatelů. Přitom největší výhodou chytrých telefonů je právě jejich neustálé připojení k internetu, bez kterého mohou plnit pouze minimum svých funkcí," vysvětluje Martin Žabka, manažer pro komunikaci a firemní odpovědnost O2 Czech Republic, co vedlo operátora ke spuštění testu.

Do projektu se zapojila také největší česká internetová společnost Seznam.cz, která se dlouhodobě zabývá analýzou chování lidí v digitálním prostředí. "Je zajímavé sledovat, jak se názor lidí na ovládání digitálních technologií liší s úrovní jejich reálné dovednosti. Ačkoli nedávný výzkum týkající se využívání mobilních zařízení našich uživatelů odpovídal reálně naměřeným datům, při techničtějších otázkách se názor uživatelů a skutečnost často rozcházejí," říká Michal Buzek, vedoucí analytického oddělení v Seznam.cz.

Otázky použité v testu pak byly navrženy ve spolupráci s Českou společností pro kybernetiku a informatiku, pracovní skupinou ECDL-CZ, která je garantem kvality mezinárodního konceptu digitální gramotnosti ECDL v ČR.

Po vyplnění testu se každý účastník dozví nejen hodnotu svého technologického kvocientu, ale získá i diplom se slovním hodnocením. V něm bude na základě jeho odpovědí popsáno, jak si vede při využívání digitálních technologií, zda s nimi umí efektivně pracovat, a pro jaké zaměstnání jsou jeho dosažené výsledky vhodné. Diplom pak mohou účastníci testu sdílet na sociálních sítích, a porovnávat se tak s ostatními lidmi. TQ test bude srovnávat i digitální úroveň jednotlivých krajů ČR.

Prvním, kdo si TQ test vyplnil v ostrém provozu, byl moderátor Vladimír Kořen, který dosáhl hodnoty 110. "Upřímně jsem čekal o něco lepší výsledek. Málo jsem spal, byl jsem nervózní z novinářů, dvakrát jsem se uťuknul, ale dobrý. Uvidíme, kolik dosáhnou lidé z mého okolí jako třeba Maroš Kramár. Pokud mě překonají, vrhnu se na studium informačních technologií, zlepším prstoklad a do roka a do dne budu mít minimálně 130 :-)."

O2 přispívá k rozvoji dovedností české populace v oblasti digitálních technologií už několik let. V roce 2012 představil operátor na svých prodejnách O2 Guru, kteří pomáhají zákazníkům O2 i konkurenčních firem s orientací v digitálním světě. O2 inspiruje i prostřednictvím Chytré sítě, která navádí Čechy, jak si díky využívání technologií usnadnit život.

Trojkaři Češi si myslí, že technologie ovládají

Spuštění TQ testu předcházel rozsáhlý telefonický průzkum na reprezentativním vzorku 1000 občanů ČR týkající se technologické gramotnosti, který zpracovala agentura Stem/Mark. Společnost Seznam.cz doplnila výsledky průzkumu ještě o vlastní data získaná v on-line dotazníku prostřednictvím Seznam.cz Výzkumníka. Ta jsou zaměřená pouze na internetovou populaci. Vybrané výsledky obou průzkumů a reálná zjištění ECDL najdete v grafech níže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…