ODS, TOP 09 a ANO trestají své kritiky ztrátou grantů. Podporu ztratily Arnika a Auto*Mat

22.05.2018 13:10

Zastupitelstvo hlavního města na svém posledním zasedání odmítlo přidělit granty[i] občanským spolkům Arnika a Auto*Mat. Projekty přitom vybrala nezávislá odborná komise v grantové soutěži pražského magistrátu. Důvodem politického odmítnutí výsledků soutěže je kritika návrhu Metropolitního plánu[ii].

ODS, TOP 09 a ANO trestají své kritiky ztrátou grantů. Podporu ztratily Arnika a Auto*Mat
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Rozhodnutí politiků přišlo poté, co Institut plánování a rozvoje nedávno vyhrožoval Arnice žalobou[iii] za údajnou pomluvu Metropolitního plánu, spolek se však odmítl podvolit a své připomínky stáhnout. Návrh ODS podpořili zastupitelé TOP 09 a ANO.

„V civilizovaných zemích je běžné, že úřady veřejné správy zadávají práci veřejně prospěšným organizacím formou soutěže. Také Praha o svých grantech dosud rozhodovala na základě transparentních pravidel podle obsahu a kvality projektů. A tak to musí zůstat. Není možné, aby se nově o veřejných prostředcích rozhodovalo podle míry pochlebování konkrétním pražským zastupitelům,“ komentuje situaci Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Nelibost pražských politiků se probudila poté, co po sedmi letech příprav Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy vyzval veřejnost, aby se vyjádřila k návrhu Metropolitního plánu. Arnika dlouhodobě upozorňuje, že současná podoba plánu umožní zástavbu parků a zelených ploch, vyvolat nedostatek veřejné vybavenosti a na řadě míst povolit výškovou zástavbu.

Zastupitelstvo hlavního města projekty Arniky a Auto*Matu odmítlo[iv] i přes doporučení nezávislé odborné komise a Rady hlavního města Prahy, v níž mají své zástupce všechny politické strany.

Škrty se dotkly projektů Arniky na podporu zapojení obyvatel Prahy do územního plánování, na zmapování zátěže Prahy toxickou rtutí, nebo na adaptaci města na klimatickou změnu. Spolufinancování vývoje mobilní aplikace, která Pražanům pomůže zjistit obsah toxických látek ve výrobcích, dokonce podpořila Evropské komise a Arnika na realizaci spolupracuje se zahraničními institucemi, jako je např. Umweltbundesamt (UBA), obdoba CENIA, české informační agentury životního prostředí. Mezi odmítnutými žádostmi byly také úspěšné projekty sousedských slavností a podpora cyklistiky spolku Auto*Mat[v]. Naproti tomu zastupitelé nedávno dotací pěti miliony korun podpořili oslavu výročí založení firmy Harley-Davidson na pražském Výstavišti.

„Zamítnutí grantů od hlavního města Prahy nám nevadí. Vadí nám však politický podtext rozhodnutí. Pokud zastupitel veřejně prohlásí, že nedá peníze někomu, kdo kritizuje město, nelze to považovat za nic jiného než pomstu. Poskytnutí grantu přeci není úplatkem, který má zavřít ústa kritikům rozhodnutí škodících životnímu prostředí Prahy,” dodává Jindřich Petrlík z Arniky.

Poznámky:
[i] Právo (21.5.2018): Neziskovky bez grantů:
Z asi 130 ekologických projektů za zhruba 36 miliónů korun vyřadili pražští zastupitelé sedm, které podaly spolky Arnika a Auto*mat. Vyškrtnuta byla například podpora asi 400 tisíc korun na tradiční Evropský týden mobility a na zkoumání oběhu rtuti v tepnách města.
Pro jejich schválení nedaly své hlasy kluby koaličního ANO a opozičních ODS s TOP 09. Ke schválení těchto grantů nestačily hlasy Trojkoalice, ČSSD, pirátů a komunistů. Trojkoalice označila hlasování za porušení koaliční smlouvy.
Proti neziskovým organizacím mluvil zejména Alexander Bellu (ODS). "Přece nedáme peníze někomu, kdo má jiné názory nebo kritizuje město," prohlásil.
- Podle Matěje Stropnického (Trojkoalice, SZ) je komické, jak se ODS bojí Auto*matu a Arniky. Připomněl, že když zastupitelé na návrh Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) schvalovali dotaci pět miliónů na mejdan vyznavačů motocyklů Harley-Davidson, nediskutovalo se o tom. "Podpora skrze spolky je efektivnější, než kdyby to měl dělat úřad sám," marně argumentoval také Adam Zábranský (piráti).
[ii] Tiskové zprávy Arniky kritizující návrh Metropolitního plánu:
- Metropolitní plán chce umožnit developerům zastavět většinu parků a zelených ploch Prahy (ZDE)
- Budou Praze chybět školky a domy pro seniory? Návrh Metropolitního plánu nedostatečně chrání veřejnou vybavenost (ZDE)
- Kvůli Metropolitnímu plánu hrozí v pražských brownfieldech zablokování výstavby (ZDE)
- Metropolitní plán ohrožuje parky a veřejnou vybavenost, obávají se experti (ZDE)
- Metropolitní plán navrhuje likvidaci pražských zahrádkářských osad (ZDE)
[iii] Metropolitní plán a nezastavitelnost parků: Reakce IPR Praha na nepravdivé informace sdružení Arnika (ZDE)
[iv] Výsledek hlasování k návrhu na přidělení grantů Arnice a Auto*Matu:


[v] Tisková zpráva Auto*Matu: Bojí se ODS a ANO sousedských slavností a dopravního vzdělávání? (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…