OKD: Demonstrace horníků prošla Ostravou

20.09.2013 10:20

Průvod dvou až tří tisíc horníků prošel v úterý centrem Ostravy. Odboráři zorganizovali akci s názvem Demonstrace za zachování pracovních míst a slušné mzdy, která měla reagovat na návrh kolektivní smlouvy ze strany zaměstnavatele. Ta počítá s úsporou personálních nákladů ve výši 20 % a výraznou participací zaměstnanců na budoucích kladných výsledcích firmy.

OKD: Demonstrace horníků prošla Ostravou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstranti pochodovali centrem Ostravy

Nutná úspora personálních nákladů

Podle vedení společnosti je tato úspora v současné mimořádně náročné situaci na trzích s uhlím nutná, aby zajistila firmě přežití, další budoucnost a jistotu práce pro tisíce horníků v regionu. Navíc mzdy horníků jsou spolu s opatřeními ke zvýšení bezpečnosti poslední oblastí, jíž se nedotkla úsporná opatření procházející letos napříč celou společností.

Nový model odměňování, který firma odborům neúspěšně představila, počítá s průměrnou mzdou horníku kolem 30 tisíc při současných ztrátách a s rychlým růstem, jakmile se situace na trzích zlepší. To vše s garancí do roku 2018.

Napětí na Prokešově náměsí

Od stadiónu Bazaly zamířil průvod přes most Pionýrů na Prokešovo náměstí, kde sídlí magistrát města, a nachází se zde také budova bývalého ředitelství OKD. Ta je v současnosti v důsledku stěhování do vlastních prostor na Dole Darkov prakticky prázdná. Přítomni nemohli být ani zástupci managementu OKD, kteří se účastnili dlouho naplánovaného jednání představenstev OKD mateřské společnosti NWR v Amsterdamu.

Na Prokešově náměstí bylo připraveno pódium, kde vystoupili se svými projevy zástupci odborů, například Jaromír Pytlík nebo Jan Sábel, ale například i hejtman kraje Miroslav Novák.

Poté odboráři přešli k budově bývalého ředitelství OKD, kde měli předat zástupcům firmy symbolický dar v podobě rakve přikryté hornickou vlajkou a prohlášení účastníků demonstrace s jejich požadavky. V tento moment se organizátorům akce vymkla z rukou, do vstupního prostoru budovy vniklo několik desítek horníků a vznikla velice napjatá situace, jejímž důsledkem byly škody na majetku a přítomnost policejních těžkooděnců, kteří situaci uklidnili. „Velmi nás mrzí závěr demonstrace. Chápeme, jak obrovský tlak je na zaměstnance, koneckonců na každého z nás. Ale emoce, a především násilí, jsou špatným rádcem, a nikdy žádný problém v civilizovaném světě nevyřešily. Neviníme z incidentu naše odbory. V minulosti ať byly rozpory jakékoliv, nikdy to neskončilo takto a vždy jsme dokázali najít kompromis přijatelný pro obě strany,“ říkal ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák.

Podle něj je nutné se co nejdříve vrátit k jednomu stolu a začít jednat nad kolektivní smlouvou pro období 2014-2018. „Všichni jsou v současné náročné situaci na stejné lodi: horníci, management, vlastníci i stát. Všichni v době, kdy se uhelnému průmyslu dařilo, na tom vydělávali. Nejen vlastníci. Teď se situace změnila. Všichni hledáme cestu z krize, tu ale nenajdeme na náměstích, v potyčkách, ale u jednacího stolu. Stále jsem přesvědčený, že se dokážeme dohodnout,“ uzavírá Jonák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…