OKD: Odpad ze spáleného uhlí vracejí zpátky do dolů

01.04.2014 21:27

Ve formě zakládkové plavicí směsi - kašovité hmoty vzniklé smísením s vodou - se do dolů v revíru společnosti OKD vrátilo jen v loňském roce 215 806 tun toho, co zůstává po spalování černého uhlí. Totiž popílku. Hospodaření s komoditou využívanou ke zvyšování bezpečnosti šachet je v režii Hlavní báňské záchranné stanice z Ostravy-Radvanic, která je dceřinou společností OKD.

OKD: Odpad ze spáleného uhlí vracejí zpátky do dolů
Foto: OKD
Popisek: OKD

„Zakládková směs, jež je naším certifikovaným výrobkem, slouží v revíru k vytváření těsných výbuchuvzdorných hrází pro uzavření nepoužívaných důlních děl či k protizáparové prevenci nebo represi,“ informoval obchodní náměstek HBZS Jiří Špírek. Používání popílkové směsi k ochraně důlních chodeb při budování žeber za poruby dobývanými směrným stěnováním na řízený zával je specifikem Závodu Důl Paskov.

„Na šachtách společnosti OKD provozujeme ve smyslu zákona o odpadech devět zařízení na využití těchto odpadů. Ty přeměňují popílek v základovou směs, kterou plavíme z povrchu pomocí potrubních řádů přes jámu do dolů,“ vysvětlil Špírek. Produkty ze spalování uhlí získávají především od producentů v Moravskoslezském kraji. Patří k nim čtyři teplárny a Elektrárna Třebovice společnosti Dalkia ČR, dále Elektrárna Dětmarovice a Energetika Třinec.

„Všechny teplárny a elektrárny jsou technologicky vybaveny suchým odběrem popílku - pneumaticky ho přefoukají do zásobníků, z nichž se plní cisterny našich smluvních přepravců, zejména AWT, Rekultivace a společnosti SAJDOK, které zásobující naše zařízení na využití popelovin,“ popsal obchodní náměstek.  Energetické společnosti platí HBZS za likvidaci popílku poplatek, který slouží k pokrytí nákladů na dopravu a na využití v důlních prostorách, případně na povrchu. Zbývající část finančních prostředků získaných od energetických společností tvoří přiměřený zisk HBZS za poskytování veškerých služeb spojených s popílkovým hospodářstvím.

„Veškeré finanční prostředky jsou v tomto případě z vnějšku a jdou do revíru. Přínos je zde samozřejmě i ekologický, popílek nezůstává v přírodě, ale vrací se tam, odkud vzešlo černé uhlí,“ zakončil Špírek s upozorněním, že určité odpady z tepláren a elektráren, které vzhledem k hrubější frakci (škvára, struska, ložový popel) není možné technologicky splavit do důlních prostor, končívají na povrchu. A to jako součást mnoha zrekultivovaných lokalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…