OKD: Přebytečný vzduch slouží k výrobě dusíku pro Důl ČSM

08.06.2014 13:34

Nadměrnou výrobní kapacitu stlačeného vzduchu v kompresorovně na jižní lokalitě Závodu Důl ČSM vyřešili provozovatelé ze společnosti Dalkia Industry CZ (DIN) zajímavým způsobem.

OKD: Přebytečný vzduch slouží k výrobě dusíku pro Důl ČSM
Foto: OKD
Popisek: OKD

Nabídli stonavské šachtě, že pro ni z přebytků tohoto média začnou produkovat dusík pro boj s nebezpečím samovznícení uhelné hmoty. Taková nabídka související z bezpečností se neodmítá, a dnes už pod zem denně proudí desetitisíce kubíků plynu s chemickou značkou N.
„Dost jsme se potýkali se skutečností, že naše odběrové místo je až na konci systému centrálního dusíkového hospodářství vytvořeného v revíru společností OKD. Řešili jsme to lokálními zdroji tohoto plynu, ovšem s omezenou kapacitou. S postupem dobývání do stále větších hloubek, se stoupajícími teplotami průvodních hornin, zvyšujícími se horskými tlaky a změnou skladeb dobývaných slojí se však zvyšuje potřeba inertizace plynným dusíkem coby jednou z nejúčinnějších používaných metod předcházení i přímé likvidace samovznícení uhlí,“ vysvětloval Petr Lesniak, vedoucí provozu důlně-bezpečnostních služeb na Závodě Důl ČSM.

Na návrh DIN tudíž vedení šachty „kývlo“ a na jaře se v kompresorovně na Jihu objevilo první zařízení pro výrobu dusíku. Současně provedli jak na povrchu, tak v dole úpravy potrubí. „Zprovoznění následovalo ve dvou etapách. Nejprve proběhl v březnu zkušební provoz zařízení s testováním dusíkových rozvodů, napojení a vlivů na místní síť. Všechno dopadlo dobře, proto DIN v dubnu najela na plný výkon. My jsme lokální zdroje dusíku už odstavili,“ upřesnil Lesniak.

Budoucnost dusíkového hospodářství na ČSM pak podle něj vypadá následovně – po vyřešení stanovených úkolů protizáparové prevence v dole v rámci trvalého zlepšování (úspory nákladů na dodávku tohoto média) začnou přednostně využívat pouze nový zdroj v kompresorovně DIN na Jihu a omezí přísun dusíku z centrálního dusíkového hospodářství (CDH). „Sníží se i závislost ČSM na CDH a s ní spojené potíže s umístěním na samém konci rozvodné sítě. Pro ostatní šachty v revíru bude menší odběr z našeho podniku nesporně výhodou,“ dodal Lesniak. Podle dodavatelů z DIN je možné tuto technologii velmi rychle instalovat i pro ostatní doly v revíru OKD.

reklama

autor: OKD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…