OKD: Vysoký Porub na Lazech se rozjel naplno

05.03.2014 12:00

Na lazecké lokalitě Závodu Důl Karviná se rozjel naplno největší dobývací komplex v OKD a jeho lednový výsledek předčil očekávání. Porub vydal 136 595 tun uhlí a stal se nejvýkonnějším pracovištěm v OKD.

OKD: Vysoký Porub na Lazech se rozjel naplno
Foto: OKD
Popisek: OKD

Lednový výsledek je současně čtvrtým nejlepším od vzniku Dolu Karviná v dubnu 2008 a druhým nejvyšším na Lazích od roku 1990.
Pro Gulakův tým to znamená, že nejenom splnil limitní výkon, ale s náskokem více než 36 tisíc tun se vyšvihl do čela Extraligy nejlepších rubáňových kolektivů OKD.

„Je to samozřejmě úspěch, ale hlavním důvodem vysoké těžby jsou především zlepšené geologické podmínky v porubu,“ brzdil emoce vedoucí provozu firmy Alpex na lokalitě Lazy Jan Nowakowski.

Lazecký porub 140 704 je vybaven 111 kusy mechanizované výztuže Caterpillar DBT 2800/600, dobývacím kombajnem SL 500, stěnovým dopravníkem AFC PF 6/1042, sběrným dopravníkem PZF 11-PF4/1132 a další technikou. Dobývaná mocnost činí 5,5 až 6 metrů. Mimořádné parametry rubání kladou stejně tak mimořádné nároky na bezpečnost práce.

„Zejména v situacích, kdy je narušen strop a vyjíždí pilíř. Navíc v něm jde často o práci ve výškách, což představuje další zdroj rizika,“ vysvětluje vedoucí provozu. To, že v něm kolektiv Stefena Gulaka nezaznamenal žádný úraz, lze přičíst jeho velkým zkušenostem a důslednému dodržování zásad bezpečné práce i při těch nejnáročnějších činnostech.

„Chlapi vědí, že bezpečnost je na prvním místě a že právě ona rozhoduje o jejich výsledcích. Každý pracovník si je navíc vědom, že jeho povinností je dávat pozor na sebe, ale také na kolegu, s nímž pracuje. Když se tyto věci sejdou, výsledky se dostaví,“ konstatoval Nowakowski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…