OS KOVO: Krize COVID-19 je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů

25.05.2020 13:18

Zakázková a odbytová nejistota, která je v současné době jedním z mnoha problémů strojírenských firem na jihu Čech, je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů. Na svém posledním jednání se na tom shodli členové rady jihočeského sdružení Odborového svazu KOVO, stejně jako na tom, že snaha o minimalizaci důsledků koronavirové krize spojuje zaměstnavatele a zaměstnance víc, než kdy jindy. A víc, než si kdy vůbec připouštěli.

OS KOVO: Krize COVID-19 je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Nacházíme se v situaci, kdy to, co platí dnes, nemusí platit zítra. Nikdo nedokáže s určitostí říci, jak se bude koronavirová krize dál vyvíjet. Všechno jsou zatím jen odhady. Maximální flexibilita, a to jak zaměstnanců, tak samozřejmě i zaměstnavatelů, je jednou ze základních podmínek úspěšného zvládnutí této etapy krize, ale i všech případných dalších. Kdo nedokáže dost pružně reagovat, neobstojí,“ uvedl jihočeský zmocněnec OS KOVO a předseda základní organizace OS KOVO při společnosti Motor Jikov Jan Janoušek.

Zakázkovou a odbytovou nejistotu bez zřejmých výhledů potvrdil i předseda základních organizací OS KOVO Jihostroj Velešín, Engel a dalších tří strojírenských firem v Kaplici Jiří Řihout. „Nikdo přesně neví, co bude zítra. Firma kvůli zakázce povolá lidi do práce a hned na to je odvolá, protože zakázka byla na poslední chvíli zrušena. Jindy oznámí, že není práce a druhý den shání každého, kdo je volný, aby se mohla zrealizovat náhlá dodávka. Přitom si nikdo není jistý dalšími dny a týdny,“ konstatoval Řihout.

Podle zástupců jihočeského krajského sdružení kováckých odborů koronavirová krize akcentovala mimo jiné potřebu vzájemné loajality a spolupráce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. „Dnes už snad chápe úplně každý, že odbory a zaměstnavatelé by nemněly stát proti sobě, ale že jsme na jedné lodi. Prioritou odborů, respektive zaměstnanců, je stejně jako zaměstnavatelů bezpečně vyvézt naše podniky a zaměstnance z krize. Připraveni ustoupit musí být ve společném zájmu všichni. Jsme v této krizi společně, a společně musíme najít cestu z ní,“ zdůraznil Janoušek.

Odbory si uvědomují, že řada firem bude muset sáhnout i k opatřením, která se ještě více než dosud dotknou zaměstnanců. Mnohé čelí těžkým finančním ztrátám, narušení výroby, poklesu poptávky, problémům s likviditou a podobně. Za naprosto zásadní proto považují posun vzájemné komunikace na kvalitativně vyšší úroveň.

Příkladem dobré komunikace sociálních partnerů na republikové úrovni je program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, prostřednictvím kterého stát kompenzuje firmám mzdové prostředky, aby nemusely propouštět. V Evropě se pro tento systém dočasné nebo částečné nezaměstnanosti vžil název Kurzarbeit. Janoušek v této souvislosti připomněl nedávná slova generálního tajemníka svazu IndustriAll Europe Luce Trianglea: „Odborové svazy v celé Evropě ukazují, že kolektivní vyjednávání nabízí řešení mnoha výzev současné krize COVID-19. Vidíme, že v zemích se silnými odbory a silným sociálním partnerstvím jsou uzavřeny dohody na míru, které zajišťují oboustranně výhodná řešení pro pracovníky a zaměstnavatele, kteří potřebují zajistit, aby jejich podnikání přežilo tuto krizi, a i nadále nabízelo kvalitní pracovní místa“.

Dialog s odbory a zástupci v oblasti zdraví a bezpečnosti zajistil také bezpečný návrat na pracoviště v mnoha společnostech, kde byly společně definovány protokoly pro obnovení práce. „Máme reakce z mnoha firem, kde působíme a z nich vyplývá, že komunikaci s námi zejména v období nástupu protiepidemických opatření managementy velmi oceňují,“ doplnila vedoucí českobudějovického regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.
Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.
Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…