OS KOVO: Před sídlem Nexenu se bude v pondělí znovu demonstrovat

03.02.2023 16:09 | Tisková zpráva

Vedení korejské společnosti Nexen Tire může v pondělí 6. února očekávat další masivní protest. Necelý týden poté, co byla v úterý 31. ledna vyhlášena stávka, se před sídlem firmy znovu sejdou demonstrující zaměstnanci, odboráři a podporovatelé.

OS KOVO: Před sídlem Nexenu se bude v pondělí znovu demonstrovat
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Rozhodnutí padlo na včerejší schůzce zástupců vyjednávacího týmu odborů s předsedou Odborového svazu KOVO Romanem Ďurčem a místopředsedou svazu Ing. Ivo Kuželem. Protest začne v pondělí ve 14:00 před sídlem firmy. Tématem se včera zabývala dokonce také evropská odborová centrála industriAll Europe na svém kongresu v Miláně.

V úterý 31. ledna vpodvečer se odbory sešly s vedením Nexenu, které poprvé zastupovali také dva korejští zástupci z užšího vedení firmy. Několikahodinové jednání skončilo ujištěním obou stran o pokračování sociálního dialogu. „Po dnešní schůzce s našimi odboráři v Nexenu jsme zjistili, že vedení firmy nepracuje na rozvíjení sociálního dialogu, jsme se dohodli, ale koná právě opačné kroky. Dostali jsme informace, že zaměstnance zve k podpisu dokumentů, jimiž se zavazují na stávce se neúčastnit. Pokud tento dokument podepsat odmítnou, je jim zakázán další vstup do firmy. Jsou považováni za stávkující, a firma se tím zbavuje povinnosti platit jim mzdu kvůli překážce na straně zaměstnavatele,“ popsal předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo hlavní důvod, proč se zástupci Nexenu rozhodli uspořádat v krátké době již druhou demonstraci.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30588 lidí

Odbory i zaměstnance také pobouřilo zjištění, že Nexen požádal před několika dny soud o vydání předběžného opatření, jež by stávku překazilo. Ve svém podání se pokusil doložit, že stávka je nezákonná. Krajský soud v Ústí nad Labem však žádost Korejců zamítl. „To skutečně nesvědčí o tom, že by se společnost chtěla se svými zaměstnanci dohodnout a vést s nimi férový dialog,“ konstatuje předseda svazu Roman Ďurčo.

„Jakmile se tato informace dostala na veřejnost, a lidé se dozvěděli o rozhodnutí soudu, začali se k našemu protestu přidávat další lidé,“ popsal reakci na kroky vedení předseda základní organizace OS KOVO Pavel Rohel.

Stávka u korejského výrobce pneumatik Nexen Tire, který sídlí v průmyslové zóně na Žatecku, vyvolala extrémní míru podpory. A to nejen u nás, ale i v zahraničí. Podmínkami zaměstnanců a protestem v Nexenu se zabýval dokonce i Konres industriAll Europe v italském Miláně, jehož hlavním tématem je právě kolektivní vyjednávání.

A právě selhání kolektivního vyjednávání v zmíněné korejské společnosti je důvodem, proč se zaměstnanci Nexenu v úterý tohoto týdne rozhodli vstoupit do stávky. Již více než tři roky totiž tamní odbory usilují o uzavření kolektivní smlouvy s přiměřeným navýšením mezd. Loni v lednu se rozhodli varovat management vyhlášením stávkové pohotovosti, aby upozornili na své požadavky. Žádají navýšení mezd o 8,3 procenta, přičemž nástupní plat operátora výroby činí pouhých 22 700 korun.

Roman Ďurčo
předseda Odborového svazu KOVO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…