OSA tvrdí, že je jistotou pro folklorní soubory. Jedná s nimi

31.03.2015 10:03

Ochranný svaz autorský (OSA) si je vědom, že se folklórní soubory dostaly do situace, kterou samy nezpůsobily. Až do loňského podzimu soubory, které byly sdružené pod Folklorním sdružením České republiky (FOS ČR), platily symbolickou výši autorské odměny v desítkách korun měsíčně OSA prostřednictvím svého sdružení, které mělo s OSA uzavřenou rámcovou smlouvu. Společnost pro lidové tradice Jihomoravského kraje (SPLT JMK) a OSA uzavřely hromadnou licenční smlouvu, která sdruženým souborům v této společnosti garantuje stejné výhody a jistoty, jež jim přinášela smlouva uzavřená mezi FOS ČR a OSA. Touto smlouvou OSA nelicencuje lidové písně neznámých autorů. OSA licencuje pouze zastupovaný repertoár užívaný při veřejných produkcích folklorních souborů, například hudbu populárních autorů v různých úpravách nebo úpravy lidových písní autory zastupovanými OSA.

OSA tvrdí, že je jistotou pro folklorní soubory. Jedná s nimi
Foto: ČT24
Popisek: Gramofonové desky

Byť v uplynulých letech folklorní soubory sdružené pod FOS ČR autorské odměny vyplývající z rámcové smlouvy zasílaly FOS ČR, tyto částky již do OSA nedoputovaly. Kvůli vysokým dluhům požádalo folklorní sdružení soud o ochranu před věřiteli. OSA byl postaven před situaci, kdy musel hromadnou licenční smlouvu s FOS ČR následně vypovědět.

Proč platí folklorní soubory autorské odměny?

„Rádi bychom touto cestou vysvětlili, proč vlastně vzájemně uzavíráme hromadnou licenční smlouvu. OSA touto smlouvou nelicencuje lidové písně neznámých autorů, jak je mylně médii interpretováno,“ říká Roman Strejček, předseda představenstva OSA. Tato smlouva pokrývá užití hudebních děl z repertoáru OSA na všech akcích pořádaných jak jednotlivými soubory, tak i samotnou Společností pro lidové tradice Jihomoravského kraje. V rámci těchto akcí se hrají nejen lidové písně neznámých autorů, ale i hudba populárních autorů v různých úpravách pro hudební nástroje folklórních souborů či jiné hudební úpravy lidových písní autory, kteří jsou zastupováni OSA. Hudba zastupovaných autorů se hraje i v rámci doprovodných programů. „Pokud organizátorům folklorních akcí při výpočtu výše autorské odměny vychází nyní vyšší částka než v minulosti, není to dáno tím, že by OSA začal vybírat autorské odměny za lidové písně, ale tím, že výše autorské odměny byla dána rámcovou smlouvou s FOS ČR, kde byla poskytnuta výrazná množstevní sleva za užití, a to pouze hudby zastupovaných autorů OSA,“ upřesňuje Strejček.

Hromadná licenční smlouva tak umožňuje folklórním souborům zcela bezpečné užívání hudebního repertoáru OSA, za de facto symbolickou autorskou odměnu v řádech desítek korun měsíčně pro jeden soubor. Jednotlivé soubory zasílají OSA playlisty užitých skladeb, podle kterých OSA rozúčtuje inkasované autorské odměny zastupovaným autorů.

OSA je dále v jednání i se zástupci dalších folklórních souborů tak, aby byla vytvořena jistota i těmto souborům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…