OSPO trvá na dorovnání mezd zaměstnancům Aholdu ještě letos

29.11.2016 9:07

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) a zástupci jednotlivých odborových organizací vítají změnu v postupu společnosti Ahold Czech Republic a ochotu jednat o podmínkách kolektivní smlouvy na léta 2018–2019, kterou svým prohlášením z 25. listopadu vyjádřili.

OSPO trvá na dorovnání mezd zaměstnancům Aholdu ještě letos
Foto: ospo.cz
Popisek: Odborový svaz pracovníků obchodu - logo

„Již minulý týden jsme Aholdu poslali nejbližší možné termíny jednání,“ řekla předsedkyně OSPO Renáta Burianová. Dodala, že odborový svaz nikdy jednání záměrně neblokoval a rozhodně to není on, kdo ohrožuje sociální smír.

„Ráda bych připomněla, že jádrem našeho sporu je velmi významný rozdíl v přepočtech výše mezd provozních zaměstnanců pro letošní rok,“ doplnila. Vedení Aholdu tvrdí, že došlo k navýšení o 11,7 procenta. Naopak podle propočtů OSPO mzdy vzrostly pouze jednou, a to o 3 procenta od 1. března, další navýšení představovalo jen dorovnání mezd u dlouholetých zaměstnanců, kteří za stejnou práci pobírali nižší mzdu než nově příchozí pracovníci.

„Jsme přesvědčeni, že je zde stále prostor řešit rok 2016, a ne zaměstnance odbýt takzvaným vánočním překvapením ve výši 300 korun – v přepočtu 11 eur, za které nepořídíte ani večeři v restauraci, natož slavnostní vánoční tabuli,“ uvedla Renáta Burianová.

Ve výroční zprávě společnosti Ahold Delhaize, pod niž spadá česká pobočka Aholdu, je za loňský rok Česká republika uváděna jako tahoun regionu střední a východní Evropy. Provozní marže v ČR a v Řecku se v letošním třetím čtvrtletí zvýšila o 0,6 procentního bodu na 4,2 procenta. Zlepšení celé skupiny oproti loňskému roku bylo taženo právě Řeckem a ČR. Ve třetím čtvrtletí firmě celosvětově stoupl očištěný provozní zisk o 4,3 procenta na 513 milionů eur a tržby se zvýšily o 2,6 procenta na 14,5 miliardy eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…