Obce Střední Moravy předložily do výzvy na rozvoj venkova rekordní počet žádostí

25.03.2015 18:53

Enormní zájem obcí o peníze z ROP Střední Morava vyvolala poslední výzva zaměřená na podporu rozvoje venkova. Přihlásilo se do ní celkem 115 obcí, 64 projektových žádostí předložili zájemci z Olomouckého kraje, ze Zlínského kraje jich o evropské peníze usiluje 51. Celkově obce žádají o dotace ve výši 651 milionů.

Obce Střední Moravy  předložily do výzvy na rozvoj venkova rekordní počet žádostí
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Výzva č. 58/2015 zaměřená na revitalizaci veřejných ploch či rekonstrukci místních komunikací byla určena pro obce s 500 až 5 000 obyvateli. Tuto podmínku splňovalo na 400 obcí z Olomouckého a Zlínského kraje. Možnost získat dotace z ROP Střední Morava využilo 115 obcí, tj. téměř 29%. „Při vyhlašování výzvy jsme očekávali, že svůj projekt přihlásí podobné množství obcí jako u poslední takto tematicky zaměřené výzvy, kdy jsme přijali 57 žádostí. Letošní zájem ale předčil naše původní očekávání“, uvedl Ivan Matulík, ředitel Úřadu Regionální rady. „Že se přihlásí tak mimořádné množství žadatelů, jsme začali tušit až na základě velkého počtu poskytnutých konzultací, které na úřadě probíhaly nepřetržitě téměř po celou dobu od vyhlášení výzvy až do ukončení příjmu projektových žádostí“, doplnil ředitel Matulík. Pracovníci Úřadu Regionální rady během šesti týdnů poskytli neuvěřitelných 121 konzultací.

Alokovaná částka pro uvedenou výzvu činí 200 milionů korun. Tyto peníze zůstaly k dispozici poté, co na konci roku 2014 došlo k odstoupení dlouhodobě připravovaných projektů v řádu 100 milionů korun a také z úspor z realizovaných veřejných zakázek. Přestože již vyhlašování výzev nebylo plánováno, rozhodnul Výbor Regionální rady o využití peněz prostřednictvím vyhlášení výzvy pro malé obce. Předložené projektové žádosti, které jsou v součtu za 651 milionů, ale limit 200 milionů přesahují více než trojnásobně. To znamená, že tak velký zájem nebude moci být plně uspokojen. Všechny přijaté žádosti nyní projdou procesem kontroly a hodnocení a výsledky budou na počátku května předloženy Výboru Regionální rady. Ten úspěšné projekty s nejvyšším počtem bodů schválí k dopracování. Jejich realizátoři však budou mít pouze omezený čas na to, aby své záměry uskutečnili. Získané dotace totiž musí využít nejpozději do 31.12.2015, úhrady provedené po tomto datu už nebude možné příjemcům proplatit.

ROP Střední Morava v průběhu let 2007 až 2015 vyhlásil výzvu na podporu rozvoje venkova celkem osmkrát a prozatím bylo v této oblasti mezi žadatele rozděleno 1,3 miliardy korun. Výzva č. 58/2015 dala malým obcím jednu z posledních šancí získat peníze na opravy návsí a náměstí nebo třeba obecních cest a chodníků. Z Integrovaného regionálního operačního programu, který je pro programové období 2014-202 nástupcem regionálních programů, totiž už nebude tento typ aktivit podporován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…