Obce a Úřad práce ČR více spolupracují na snižování dlouhodobé nezaměstnanosti

21.12.2016 18:20

Uchazeče o zaměstnání, kteří nemohou dlouhodobě nalézt zaměstnání, budou obce při nástupu na veřejně prospěšné práce (VPP) moci od ledna 2017 lépe ohodnotit. Měsíční výše příspěvku ÚP ČR v rámci tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) od nového roku vzroste na 15 tis. Kč. V případě Asistentů prevence kriminality a Koordinátorů VPP pak na 16 tis. korun.

Obce a Úřad práce ČR více spolupracují na snižování dlouhodobé nezaměstnanosti
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Na základě společného memoranda o spolupráci, které společně podepsali generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a předseda SMS ČR Stanislav Polčák, se obě strany zároveň zaměří na co nejrychlejší návrat dlouhodobě nezaměstnaných na trh práce.

K novinkám v oblasti podpory zaměstnanosti uvádí předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák následující: „Obce s nezaměstnanými dlouhodobě pracují, a to jak v oblasti sociální, tak i v roli případných zaměstnavatelů formou veřejně prospěšných prací. V první polovině letošního roku jsme proto začali intenzivně jednat s generální ředitelkou Úřadu práce ČR Kateřinou Sadílkovou s cílem posílit standardy pravidel VPP a odstranit některé překážky. Přivítali jsme, že Úřad dokázal vyslyšet také žádosti o navýšení příspěvku na mzdy těchto pracovníků o tisíc korun měsíčně.“ Generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková vysvětluje, že se navýšení může projevit i do už uzavřených smluvních vztahů. „Pokud má zaměstnavatel s ÚP ČR už uzavřenou smlouvu o poskytnutí příspěvku v rámci veřejně prospěšných prací, může požádat o uzavření dodatku. Na jeho základě pak Úřad práce ČR částku adekvátně zvýší.“

Institut veřejně prospěšných prací je určen zejména pro dlouhodobě nezaměstnané uchazeče o zaměstnání. Úřad práce ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Opakovaně může podpořit stejného klienta pouze výjimečně, např. v případě, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodiče, který pečuje o dítě do 15 let nebo o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, jestliže se opakovaně prokáže, že nemůže najít zaměstnání na volném trhu práce. „Veřejně prospěšné práce patří mezi vlajkové lodě APZ, jež pomáhají dlouhodobě nezaměstnaným klientům v návratu na trh práce. V tomto ohledu je pomoc obcí zásadní a ÚP ČR je samozřejmě připraven s nimi v tomto ohledu maximálně spolupracovat,“ vyzdvihuje Kateřina Sadílková.

Provedli jsme interní šetření mezi starosty a i zde je patrný posun k lepšímu. Spolupráce a partnerství mezi obcemi a Úřadem práce ČR má evidentně smysl i konkrétní výsledky,“ hodnotí prosincové postoje obcí k VPP předseda Stanislav Polčák.                                         

Veřejně prospěšné práce zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích, opravách veřejného majetku, v lesnictví, v charitě, sociálních službách, v rámci dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo při jarních údržbách. Od ledna do konce listopadu 2016 umístil ÚP ČR v rámci VPP celkem 21 954 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …