Obce mohou žádat o dotace na zbourání vybydlených budov

02.03.2016 20:41

Města a obce v Moravskoslezském kraji, které se potřebují zbavit vybydlených budov v sociálně vyloučených lokalitách, mohou žádat o státní dotace na jejich demolici.

Obce mohou žádat o dotace na zbourání vybydlených budov
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo tříletý dotační program pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, každý rok pro tyto účely uvolní 100 milionů korun.  O dotace v rámci první výzvy tohoto programu mohou samosprávy žádat do 29. dubna.

Žadatelé mohou získat maximálně 80 procent nákladů na demolici, nejméně 300 tisíc korun a nejvýše 5 milionů korun. Čím větší je míra sociálního vyloučení v určité lokalitě, tím větší šanci bude mít obec na získání dotace. Podmínkou ale je, že musí nemovitosti vlastnit a mít zpracovaný projekt následného využití pozemku. Ten pak do tří let po zbourání budovy realizovat. Prostor po demolici je nutné také revitalizovat, je možné v něm postavit nový objekt, který bude sloužit jinému účelu než sociálnímu bydlení.

„Velice oceňujeme, že je pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj otevřen samostatný dotační titul, díky kterému v našem regionu místo nevyužitých, zchátralých budov mohou během pár let vzniknout nová sportoviště, nebo školská zařízení“, uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro evropské fondy, operační programy a regionální rozvoj Martin Sikora.

V Moravskoslezském kraji je 30 obcí, ve kterých se vyskytují sociálně vyloučené lokality. Z analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v 72 sociálně vyloučených lokalitách žije přes 20 tisíc lidí. Po Ústeckém kraji je tak Moravskoslezský kraj druhý v České republice s největším počtem osob žijících v těchto „gettech“.

„Moravskoslezský kraj přistupoval k přípravě dotačního programu velmi aktivně již v době vyjednávání podmínek podpory a zjišťování potřeb u případných příjemců dotací. O podpoře municipalit v této oblasti jsme mimo jiné diskutovali i v rámci krajské tripartity. Krajský úřad také v rámci předběžného průzkumu zjišťoval, jaké jsou potřeby měst a obcí v regionu, zmapoval projekty, které by byly pro program využitelné. Zjišťovali jsme také předpokládané náklady na demolice v rámci těchto vyloučených lokalit. Předběžně jsme zaznamenali zájem obcí a měst v řádu milionů korun. Věříme, že to obcím pomůže ve zlepšení jejich vizáže,“ konstatoval náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Více informací o dotačním programu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…