Obce získají peníze na plány, které pomohou propojovat přírodní prvky v krajině

03.04.2017 19:52

Třicet milionů korun z Operačního programu Životní prostředí získají obce, které zpracují plán, jak zachovat, propojit či obnovit přírodní prvky v krajině. Startuje totiž 52. výzva [1], která je určena právě na zpracování plánů územních systémů ekologické stability (ÚSES).

Obce získají peníze na plány, které pomohou propojovat přírodní prvky v krajině
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Pro zachování přírody, ale i hospodaření či rekreaci je potřeba stanovit, jak budeme o krajinu pečovat, jak a zda budeme jednotlivé přírodní prvky, jako třeba jsou remízky mokřady či aleje, propojovat a čím je doplníme. Právě k tomu slouží jednotlivé plány ÚSES, které by na sebe měly vzájemně navazovat, aby byla takovou zelenou infrastrukturou pokryta celá Česká republika. Mnoho živočichů a rostlin totiž potřebuje dostatek prostoru a možností pohybu krajinou,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR  [2].

Právě vyhlašovaná 52. výzva je součástí specifického cíle 4.3, prioritní osy 4 Operačního programu Životní prostředí. Žádosti o podporu mohou podávat obce s rozšířenou působností, které jsou jako příslušný zpracovatel těchto územních studií jediným způsobilým typem příjemce. Alokace je vyhlášena ve výši 30 mil. Kč. Příjem žádosti o podporu je otevřen od 3. 4. 2017 do 3. 4. 2018. Míra podpory je stanovena ve výši 85 %.

Plány územního systému ekologické stability jsou základem pro realizaci samotných skladebných prvků ÚSES, ale zároveň jsou důležitým podkladem pro tvorbu široké škály dokumentů pro ochranu a obnovu krajiny, jako je například územně plánovací dokumentace či pozemkové úpravy.Při zpracování plánů ÚSES musejí obce vycházet z Metodiky vymezování územního systému ekologické stability, která byla schválena 31. 3. 2017.

Žádosti o podporu jsou podávány elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Výzvu č. 52 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Poznámky: 
[1] http://www.opzp.cz/vyzvy/52-vyzva

[2]  Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…