Objem investic do OZE klesá se snižováním cen technologií. Zájem o šetrnou energetiku trvá

29.04.2014 15:00

V loňském roce klesly celosvětové investice do obnovitelných zdrojů energie o 14 %. Důvodem nižších investic však není ztráta zájmu o šetrnou energetiku, ale další pokles cen technologií. Například objem investic v segmentu malých střešních solárních elektráren klesl o čtvrtinu právě v důsledku dalšího poklesu ceny panelů. Podíl vyrobené energie z obnovitelných zdrojů v celosvětové produkci se však oproti roku 2012 navýšil o 1,7 % [1].

Objem investic do OZE klesá se snižováním cen technologií. Zájem o šetrnou energetiku trvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

„Klesající objem investic do obnovitelných zdrojů je pro investory v zásadě dobrou zprávou, šetrné zdroje se nadále prosazují a jejich podíl roste. Větší cenová dostupnost umožňuje obnovitelným zdrojům pronikat i na trhy v rozvojových zemích. Bohužel však šetrná energetika začíná stagnovat v zemích EU, například u nás doma. Rodiny tak přicházejí o přístup k dobrému nástroji, kterým by si mohly snížit své účty za energie,“ uvedl Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podle agentury Blomberg pokryla v loňském roce energie z OZE 43,6 % celkové kapacity energie vyrobené z nových zdrojů energie a zabránila vypuštění 1,2 giga tun emisí oxidu uhličitého do atmosféry, které by jinak přispěly ke globální klimatické změně. V mnoha zemích světa se také značně zvýšil zájem o obnovitelné zdroje energie a zvýšila se důvěra v investice do OZE [1].

Rok 2014 pak slibuje nastartování nového zájmu o další investice do obnovitelných zdrojů. Během prvního čtvrtletí letošního roku vzrostly například investice do malých solárních elektráren zejména v USA a Japonsku o 42 % oproti stejnému období před rokem [2]. Jen ve Spojených státech tvořily v počtu nových energetických zdrojů připojených do sítě během prvních třech měsíců letošního roku obnovitelné zdroje 91 % [3]. Experti obnovitelným zdrojů předvídají další rostoucí trend: instalovaná kapacita větrných elektráren se má ve světě do pěti let zdvojnásobit. V Evropě by mohl vítr dosáhnout až 190 gigawattů [4]; ekonomové z Deutsche Bank předpovídají, že během let 2014 a 2015 přibude ve světě přes 100 gigawattů nových solárních elektráren [5].

Využití stále levnější solární energetiky na střechách domů však bude se zastavením podpory v Česku stagnovat. AliES proto prosazuje, aby u nových instalací fotovoltaických elektráren na střechách domů došlo ke zjednodušení připojování a byl zaveden nefinanční nástroj podpory pro malé domácí elektrárny – takzvaný net-meteringem, který by již nezatížil spotřebitele elektřiny dalšími příplatky na obnovitelné zdroje [6].

[1] Agentura Blomberg: GLOBAL TRENDS IN RENEWABLE ENERGY INVESTMENT 2014
http://fs-unep-centre.org/sites/default/files/attachments/14008nef_visual_12_key_findings.pdf
[2] http://about.bnef.com/press-releases/stronger-first-quarter-global-investment-clean-energy/
[3] http://www.ferc.gov/legal/staff-reports/2014/mar-infrastructure.pdf
[4] http://www.gwec.net/wp-content/uploads/2014/04/Market-forecast-2014-2018.pdf
[5]http://reneweconomy.com.au/2014/deutsche-bank-predicts-second-solar-gold-rush-40084
[6] Princip net-meteringu: pokud fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu vyrobí více elektřiny, než se v domě spotřebuje, pak přebytky dodává bez současného příplatku na podporu solární energetiky do sítě. Naopak, když solární elektrárna nepokryje vlastní spotřebu domu, může si rodina odebrat elektřinu ze sítě. Platnost toho efektivního systému podpory by měla být garantována po celou dobu životnosti fotovoltaické elektrárny, tedy nejméně 20 let. Net-metering již úspěšně funguje např. v některých státech USA, Itálii, Dánsku, Španělsku, Francii, Kanadě či Austrálii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…