Oblíbený hrad Štramberk je pro turisty ještě lákavější

15.09.2014 11:05

Správci zříceniny hradu Štramberk na Novojičínsku vytvořili celou řadu novinek, které návštěvníkům prohlídku oblíbené památky ještě více zpříjemní a zatraktivní.

Oblíbený hrad Štramberk je pro turisty ještě lákavější
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

V areálu hradu přibyly například nové vícejazyčné poutavé cedule s popisem jednotlivých objektů, které zde dosud chyběly, ale také třeba nové stoly a lavice, na nichž si mohou turisté odpočinout. Na nové vybavení hradu Štramberk, který je druhou nejnavštěvovanější památkou v Moravskoslezském kraji, přispěla Nadace ČEZ částkou 200 000 Kč.

Každoročně zavítá na hradní zříceninu zhruba 200 tisíc návštěvníků. O rozvoj areálu se stará občanské sdružení Rytíři hradu Štramberk, které už v minulosti realizovalo řadu investic včetně například opravy omítek a vybělení čtyřicetimetrové věže Trúba, která je dominantou hradu. „Realizace projektu mimo jiné usnadní návštěvu hradu seniorům a více přiblíží historii hradu. Nové vybavení odpovídá současnému způsobu využívání hradů a potřebám turistů, odborníků i obyvatel Štramberka,“ říká Tomáš Harabiš, předseda občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk.

Původ hradu Štramberk není zcela znám, nejpravděpodobnější se zdá jeho založení šlechtickým rodem Benešoviců. Hrad začal postupně chátrat už od 16. století. V roce 1783 se zřítila přední část hradu a zdivo bylo rozebráno na stavební materiál. Začátkem minulého století byla válcová věž Trúba zastřešena a upravena na rozhlednu dle návrhu významného pražského architekta Kamila Hilberta.

Nadace ČEZ přispěla na vybavení hradu pro návštěvníky v rámci grantového řízení na podporu regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, sportu, kultury, sociálních služeb nebo vzdělání. „Oživování památek různými aktivitami a přibližování jejich historie návštěvníkům zvyšuje atraktivitu místa, a z toho pochopitelně těží i celý region. Jsme proto rádi, že jsme mohli přispět i k vylepšení oblíbené zříceniny Štramberk,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.
Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…