Obnovou lesů v Krušných horách se zabývá Vláda ČR

21.07.2015 19:01

Jak zlepšit kvalitu půdy a obnovit krušnohorské lesy, zejména porosty smrku pichlavého, které napadá houba kloubnatka? O tom jednali na Mostecku v pondělí 20. července premiér Bohuslav Sobotka a ministr životního prostředí Richard Brabec se zástupci státního podniku Lesy ČR.

Obnovou lesů v Krušných horách se zabývá Vláda ČR
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Podnik spravuje v Krušných horách přibližně polovinu lesů. O zbývající lesní porost pečují soukromníci, obce nebo církve. Největší starosti dělá tamním správcům lesa už šestým rokem kloubnatka smrková, která ničí porosty smrku pichlavého. V posledním roce navíc smrky napadla i mšice.

„Letos chceme do lesů v severozápadních Čechách investovat více než 80 milionů korun. Zlepšit kvalitu půdy by mělo i vápnění, které chystá ministerstvo zemědělství,“ řekl ředitel Václav Lidický. Právě v Krušných horách Lesy ČR v roce 2014 odstartovaly sociální projekt pro nezaměstnané. Sezónní práci tehdy získalo 30 lidí. Letos je v Krušných horách obsazeno více než 40 pracovních míst a projekt se rozšířil po celé republice. Veřejně prospěšné práce tak v současné době vykonává 175 nových zaměstnanců. Nejvíce jich působí právě v severních Čechách.

Vládní kabinet by se krušnohorskými lesy mohl podle premiéra podrobně zabývat na podzim při výjezdním zasedání v Ústeckém kraji. Podle Bohuslava Sobotky je nutné, aby kromě podniku Lesy ČR do obnovy investovali také vlastníci nestátních lesů. "Je pro ně třeba otevřít dotační programy, aby se obnovovaly všechny porosty," podotkl Sobotka. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce mohou soukromí majitelé lesů získat dotace z operačního programu Životní prostředí. Z toho by mohlo být do roku 2020 vyčerpáno až 400 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…