Obří prasnice Hope vzbudila velký zájem o špatné podmínky v evropských chovech prasat

03.11.2013 20:20

Obří nafukovací prasnice Hope je šest metrů vysoká a šest metrů široká a je bohužel v kleci. Kromě prvních čtyř týdnů březosti je od ledna letošního roku v EU zakázáno tyto klece pro prasnice používat.

Obří prasnice Hope vzbudila velký zájem o špatné podmínky v evropských chovech prasat
Foto: Společnost pro zvířata
Popisek: Zahájení kampaně za plnění směrnice EU pro ochranu prasat “Já za to stojím”.

Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming při svém průzkumu v chovech prasat v šesti zemích EU zjistila, že mnoho prasnic se v klecích, kde se nemohou ani otočit, stále chová po celou dobu březosti.

Hope na svém celoevropském turné přicestovala do Prahy z Paříže a svou přítomností upozorňovala na časté porušování platného právního předpisu na ochranu prasat v EU. Ačkoli Česká republika je jednou z mála zemí, které oficiálně plní zákaz používání klecí pro březí prasnice, jak potvrdil dokument z českých farem, v intentivních velkochovech prasat se u nás nedodržují další ustanovení platné směrnice, zejména požadavek na vhodné obohacení prostředí holých kotců a zákaz rutinního zkracování ocasů prasatům. 

Hope včera na náměstí Míru v Praze zahájila českou kampaň “Já za to stojím”, která je součastí celoevropské kampaně vedené Compassion in World Farming. Ve spolupráci s českou Společností pro zvířata Compassion žádá českou veřejnost, aby se připojila svým podpisem k petici za dodržování směrnice na ochranu prasat. Tuto petici již podepsalo 262 045 občanů EU a každým dnem se přidávají další. Petice bude předána na jaře příštího roku Evropské komisi a všem ministrům odpovědným za životní pohodu hospodářských zvířat ve členských státech EU.

Romana Šonková, zástupkyně Compassion v České republice uvedla:”Jsem nadšena upřímným zájmem a soucitem, které Hope a záběry prasat z českých velkochovů  vyvolaly u tak velkého množství lidí. Sebrali jsme 578 podpisů pod naši petici. To nás povzbuzuje k další práci pro hospodářská zvířata. Ročně se v EU chová 250 milionů prasat a z našeho letošního průzkumu v šesti zemích vyplývá, že mnoho z nich prožívá svůj krátký život v nehumánních a nelegálních podmínkách.

V naší kampani budeme pokračovat a Hope navštíví další země EU. Spolu se všemi, kdo podepsali naši petici vyzývám Evropskou komisi a Radu Ministrů EU, aby prosadily plnění své vlastní legislativy. Její beztrestné porušování dává velmi špatný příklad.”

Dita Michaličková, předsedkyně Společnosti pro zvířata, dodala: "Většina občanů ČR a EU stále pojídá maso, v ČR kolem 80 kg na občana za rok. Je nutné si uvědomit, že vepřové na talíři, v párcích, v salámech, tlačenkách, jitrnicích, sekaných... pochází z živých tvorů a neskrývat se za argumentem "já nechci nic vědět" před nepěknou pravdou o utrpení, které prasata - at již při odstavu, při výkrmu, prasnice v klecích, při mrzačení a manipulaci, při přepravě a na jatkách - každodenně zažívají."

Compassion in World Farming provedl tajný průzkum v průběhu šesti měsíců letošního roku, aby odhalil realitu života prasat ve velkochovech v EU. Průzkum proběhl v České republice, Irsku, Itálii, Kypru, Polsku a Španělsku. Pořízené záběry dokumentují zjevné ignorování Směrnice EU na ochranu prasat (Směrnice Rady 2008/120/ES, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu prasat, kodifikované znění).

Compassion in World Farming, založená v roce 1967 britským chovatelem dojnic, je významná mezinárodní organizace zabývající se ochranou a životní pohodou hospodářských zvířat. Vede kampaně za ukončení krutých praktik intenzivních velkochovů a za výrobu potravin humánními a udržitelnými způsoby. Ústředí sídlí ve Spojeném království, kanceláře má ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku a zástupce v Belgii, ČR a také v USA, Číně a Jižní Africe.

Společnost pro zvířata ZO ČSOP byla založena v roce 1996. Jeden z hlavních cílů organizace je přispět k ukončení strádání hospodářských zvířat v intenzivních průmyslových chovech, špatně vedených malochovech a k zajištění důstojných podmínek pro život zvířat; a podporovat ohleduplné zacházení se zvířaty ze strany člověka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…