Obyvatelé Prahy 10 rozhodli, jak investovat 5 milionů. Vyhrála úprava metra

03.03.2016 17:30

Praha 10 má za sebou hlasování o participativním rozpočtu pojmenovaném Moje stopa, do kterého se zapojily desítky občanů se svými návrhy na vylepšení veřejného prostoru. Do hlasování se nakonec zapojilo přes 5000 občanů, kteří vybrali celkem 7 projektů v hodnotě téměř 5 milionů korun. Realizovat by se měly začít v nejbližších týdnech.

Obyvatelé Prahy 10 rozhodli, jak investovat 5 milionů. Vyhrála úprava metra
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Vůbec poprvé se tak v České republice osvědčil model, v němž občané navrhují a následně svými hlasy určují, kam má radnice investovat. Do hlasování se totiž poprvé zapojil takto vysoký počet lidí, a to i kvůli propagaci, kterou svým projektům věnovali jednotliví navrhovatelé. „K propagaci jsem přemluvila i umělce Jakuba Koháka či Kláru Issovou, která o mém nápadu natočila video,“ vysvětlila autorka projektu Zuzana Vránová.

Pro projekt Moje stopa vyčlenila Praha 10 částku 5 milionů korun. O její rozdělení se v hlasování utkalo celkem 33 návrhů od občanů Desítky. Největší přízeň získal návrh komplexní přeměny veřejných prostor u stanice metra Strašnická. Tento projekt například řeší osazení okolí metra kvalitním a pravidelně udržovaným městským mobiliářem, nahrazení nevyhovujících a nevhodně umístěných reklamních laviček u zastávek MHD za lavičky moderní, estetické a ergonomicky vhodné. Dále nabízí vytvoření prostoru pro soukromou inzerci místních obyvatel výměnou za současné neestetické plochy.

„Stav veřejných prostranství a mobiliáře v okolí stanice metra Strašnická neodpovídá frekventovanosti a významu tohoto místa. Mnoho svislých pohledových ploch je pokryta reklamami a reklamními plochami, nelegálním výlepem nebo tagy a místo působí zanedbaně a neudržovaně. Mobiliář je z větší části umístěn chaoticky a neláká chodce k využívání vzhledem ke svému stáří, stavu či umístění,“ uvedl k současnému stavu prostoru autor vítězného návrhu Libor Alfons Engelthaler.

Dále se počítá s realizací následujících projektů: Revitalizace parku Solidarita, Sejdeme se na dvoře (úprava a vybavení vnitrobloku mezi ulicemi Vršovická, Užocká, Bajkalská a Krasnojarská), revitalizace okolí Botiče, (vybudování sítě cykloboxů), zvýšení bezpečnosti chodců na tramvajových zastávkách Radošovická a Kubánské náměstí, pietní a odpočinkové místo Kaplička Malešice.

Náklady na realizaci prvních sedmi návrhů jsou vyčísleny na částku 4 859 778 Kč, zbývajících 140 222 Kč bude ponecháno v rezervě. „S participativním rozpočtem počítáme i pro letošní rok, a to ve stejné finanční výši,“ uvedl politický garant projektu Bohumil Zoufalík.

V současné době úřad zpracovává vyhodnocení pilotního ročníku projektu, a to opět se zapojením veřejnosti. „Proces participativního rozpočtu chceme zdokonalovat a pro pokračování projektu jsou pro nás důležité názory a zkušenosti všech zúčastněných,“ komentovala současnou fázi koordinátorka Kateřina Vávrová. Na realizaci projektu Moje stopa spolupracuje MČ Praha 10 se společností Agora CE. Výsledky pilotního ročníku projektu přispějí ke tvorbě metodiky pro participativní rozpočtování, kterou budou moci využít další obce v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …