Obyvatelé obce se stali patrony nových listnáčů

31.05.2015 17:00

Středočeská obec Sedlec u Benátek nad Jizerou představila poslední květnovou sobotu novou listnatou alej. Vzrostlé kvetoucí listnáče přitom nahradily původní túje, jalovce a smrky. Nové stromy se mohou pochlubit tím, že každý z nich má vlastního patrona z řad místních občanů. Výsadbu stromořadí pod oborným dohledem botanika Václava Větvičky umožnila Nadace ČEZ, která celý projekt s názvem Zeleň pro Sedlec podpořila částkou 72 500 korun.

Obyvatelé obce se stali patrony nových listnáčů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Jabloně, jeřáby a kvetoucí keře nechala obec vysadit namísto původních jehličnanů, které jsou do venkovské zeleně nevhodné. Chtěla tak místní krajině navrátit původní podobu. „Stromořadí se nachází na svažitém pozemku lemovaném opěrnou zdí, jejíž ráz jsme navíc ještě změkčili plazivými růžemi. Výsadbou pro venkov typičtějších a charakterističtějších listnatých stromů jsme podpořili také místní včelaře,“ uvedl místostarosta Sedlce Tomáš Petrtýl. Do výsadby i následné péče o dřeviny se zapojili místní obyvatelé. Někteří z nich dokonce využili možnost si vybraný strom pomyslně adoptovat a stali se tak jeho osobním patronem a ochráncem do budoucích let.

Letošní sázení navazuje na podporu výsadby stromů z předchozích let. Od roku 2011 již díky podpoře Nadace ČEZ města a obce po celé České republice obnovily či nově vysadily téměř dvě stě stromořadí. „Naše podpora výsadby alejí reaguje na obrovský zájem ze strany obcí i měst po celé republice, který často pochází z iniciativy samotných občanů. Ti při vysazování a následné péči o stromy mnohdy sami pomáhají, podobně jako zde v Sedlci,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. „Pozitivní vliv stromů na okolí nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Nesmíme zapomínat ani na to, že zachycují mnoho škodlivých látek z ovzduší, produkují kyslík, jsou domovem či zdrojem potravy pro některá zvířata a fungují jako významná klimatizační jednotka,“ uvedl botanik Václav Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…