Očkování proti klíšťové encefalitidě ještě stihnete

28.04.2016 12:15

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, kterým se každoročně v České republice nakazí stovky lidí. Jednu z možností ochrany představuje očkování vakcínou Encepur®. Zájemci, kteří se doposud nestihli očkovat, mohou využít zrychlenou variantu očkovacího schématu. Budou tak proti klíšťové encefalitidě chráněni ještě pro tuto sezónu.

Očkování proti klíšťové encefalitidě ještě stihnete
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Blíží se léto, období plné teplých dní a aktivit v přírodě. S teplem a vlhkem ale roste riziko výskytu klíšťat, která mohou přenášet klíšťovou encefalitidu. Proti této nemoci neexistuje žádný účinný lék, a proto jedním z nejefektivnějších způsobů prevence tohoto onemocnění je očkování. To mohou zájemci stihnout díky možnosti tzv. zrychleného očkovacího schématu vakcínou Encepur® ještě pro letošní sezónu. Zrychlené očkovací schéma umožňuje tělu zareagovat rychleji, a vytvořit dostatečné množství protilátek již za tři týdny od první dávky. Na vakcinaci tedy ještě není pozdě. Vakcína Encepur® je jednou z dostupných vakcín na trhu. O výběru konkrétní očkovací látky je vhodné poradit se s lékařem.

Běžně trvá očkování rok – díky zrychlenému schématu to stihnete za 3 týdny  

Normálně trvá třídávkové schéma vakcinace proti klíšťové encefalitidě jeden rok. Druhá dávka vakcíny Encepur se aplikuje 1 až 3 měsíce po první a třetí dávka 9 až 12 měsíců po druhé dávce. K nabuzení organismu pro vyvolání dostatečné imunitní odpovědi dochází nejdříve 14 dní po druhé dávce. Po třech letech by měli jedinci absolvovat první přeočkování, dále v intervalu jednou za pět let (osoby nad 50 let po třech letech).

Díky zrychlenému schématu je možné dosáhnout dostatečné imunitní odpovědi již tři týdny od podání první dávky. Po třetí dávce v těle protilátky zůstávají minimálně dalších 12 až 18 měsíců. Poté by se zájemci měli nechat přeočkovat, aby ochranu prodloužili. Další přeočkování probíhá stejně jako v případě běžného schématu po pěti letech (u osob nad 50 let po třech letech).

Zrychlené očkovací schéma

Klíšťová encefalitida může zanechat trvalé následky

Onemocnění klíšťovou encefalitidou má obvykle dvě fáze. Proti nemoci doposud neexistují účinná antivirotika, proto nemocný mnohdy prodělá obě dvě. Nejprve se nemoc projevuje příznaky podobnými chřipce (teplota, celková slabost, bolesti hlavy a kloubů, či celková únava). Ve druhé fázi může postihnout nervový systém. Nemocného bolí hlava, trpí svalovým třesem, závratěmi či poruchami spánku. Pacient může skončit s trvalými následky v podobě trvalých bolestí hlavy, sníženého soustředění a výkonnosti nebo obrny končetin.

Před použitím si pečlivě pročtěte příbalovou informaci vakcíny, dostupnou také na www.sukl.cz.

Encepur® vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Vakcína Encepur® je registrovaný léčivý přípravek a je vázána na lékařský předpis. Přípravek není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Očkování provádí lékař injekcí do svalu. O očkování se poraďte se svým lékařem nebo lékařem Vašeho dítěte. Nežádoucí účinky prosím hlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce schválená Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZDR77496/2015- 4/OVZ).

Stejně jako jiné vakcíny, ani vakcína Encepur® proti klíšťové encefalitidě neochrání 100 % očkovaných. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalových informacích přípravků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…