Oční centrum Praha spouští třetí ročník projektu „Dny prevence zraku“.

21.11.2014 13:15

Po úspěchu předchozích ročníků Oční centrum Praha již potřetí bezplatně vyšetří zrak příslušníkům složek Integrovaného záchranného systému. Letošní „Dny prevence zraku“ odstartují 19. listopadu a potrvají čtyři dny, během nichž vyšetření podstoupí až tisícovka policistů, hasičů, strážníků a záchranářů.

Oční centrum Praha spouští třetí ročník projektu „Dny prevence zraku“.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

V rámci projektu „Dny prevence zraku“ bude zájemcům z řad příslušníků složek Integrovaného záchranného systému zkontrolován zrak. Akce si klade za cíl důkladně vyšetřit co největší počet zaměstnanců Policie ČR, Městské policie, Zdravotnické záchranné služby a Hasičského záchranného sboru, u nichž je dobrý zrak nezbytný pro výkon jejich povolání.

Letošní preventivní vyšetření zraku IZS úspěšně navazuje na předchozí spolupráci Očního centra Praha a jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. Zájem ze strany příslušníků IZS každoročně stoupá. Poprvé v krátké historii „Dnů prevence zraku“ proběhne letošní ročník také za účasti Policejního prezidia ČR.

„Těší nás, že zájem integrovaných záchranných složek o preventivní vyšetření každým rokem roste. Již první ročník se setkal s účastí přibližně 300 policistů a tato skutečnost se pro nás stala impulsem oslovit s nabídkou bezplatného preventivního vyšetření i ostatní složky IZS. V loňském roce jsme vyšetřili více než 700 příslušníků záchranných složek a tento rok se poprvé v rámci „Dnů prevence zraku“ vyšetří zrak i zaměstnancům Policejního prezidia ČR. Letošní ročník tak opět předčí ten předchozí,“ uvedl Mgr. Adam Janek, ředitel Očního centra Praha.

„Dny prevence zraku“ začnou 19. listopadu vyšetřením strážníků a záchranářů. „Po velkém úspěchu této akce v loňském roce jsme i letos s nadšením přivítali možnost znovu využít preventivního vyšetření zraku pro strážníky. Naši zaměstnanci i letos projevili velký zájem o toto bezplatné vyšetření, protože tím, že lékaři přijedou za strážníky na pracoviště, mohou této nabídky využít opravdu všichni. Pevně věříme, že spolupráce bude pokračovat i v nadcházejících letech, protože každou formu prevence vítáme,“ uvedla vedoucí kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová. „Jsme velice rádi, že organizátoři projektu mysleli na směnný provoz našich lékařů a záchranářů a vyšli jim vstříc s termíny realizace projektu. Zdravotnická záchranná služba hl. města Prahy se akce účastní již podruhé, proto věříme, že možnosti bezplatného zkontrolování zraku využije ještě větší počet našich zaměstnanců než vloni,“ dodala mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jiřina Ernestová.

Akce bude nadále pokračovat ve dnech 20., 24. a 25. listopadu, kdy budou lékaři Očního centra Praha k dispozici příslušníkům zbývajících složek IZS. Vyšetření zraku není časově náročné a zabere asi 30 minut, zahrnuje i konzultaci s očním lékařem, který doporučí další případnou léčbu. „Letošním ročníkem navazujeme na dnes již tradiční úspěch předcházející spolupráce a doufáme, že se opět setká s velkým ohlasem u policistů, u nichž je dobrý zrak při výkonu jejich povolání nezbytností,“ řekla koordinátorka prevence Policejního prezidia ČR pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová. Mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, Pavlína Adamcová, rovněž vyzdvihla význam péče o zrak u příslušníků IZS: „I když mnohdy pro kouř nevidíme, do čeho jdeme, dobrý zrak je pro nás důležitý. Hasiči nejsou jen výjezdoví, ale starají se o bezpečí ostatních třeba na úseku ochrany obyvatelstva a krizového řízení, civilní nouzové připravenosti, prevece, atd. Preventivně výchovnou činnost provádíme denně, a tak velmi dobře chápeme význam preventivních projektů.“

„Smyslem preventivních prohlídek je rozpoznání a předcházení onemocnění, která zpočátku mohou probíhat i zcela nepozorovaně a bez obtíží. Pravidelnými návštěvami očního specialisty tak lze předejít komplikacím se zrakem či zabránit případným nezvratitelným změnám, které mohou v krajních případech vést až ke slepotě. Preventivní oční prohlídku doporučujeme podstupovat jednou do roka a jsme potěšeni, že příslušníci IZS naše doporučení berou vážně.“ uvádí k důležitosti preventivních prohlídek primář Očního centra Praha MUDr. Radan Zugar.

Vyšetření zraku proběhne na:

1) Autorefraktokeratometru – jde o plně automatický přístroj pro stanovení zrakové ostrosti, pro změření  objektivní refrakce = výchozí zjištění hodnot dioptrií na čtení, na dálku nebo střední vzdálenost. Přístroj zjišťuje dioptrické vady oka a usnadňuje tak předpis optimální korekce.

2) Tonometru  -  jedná se o automatický přístroj pro přesné a objektivní měření nitroočního tlaku bez nutnosti anestézie rohovky a kontaktu přístroje s pacientem.

3)  Optotypu –  grafické seskupení písmen nebo znaků různé velikosti sloužící jako základní kontrola zraku a zjištění případných odchylek zrakové ostrosti s korekcí (brýle, kontaktní čočky) nebo bez korekce.

4)  Barvocitové tabulky -  kniha s definovanými barevnými čísly a písmeny, pro zjištění citlivosti vnímání barev, resp. barvocitu. Praktické vyšetření používané zejména u profesí náročných na vnímání barevných signálů (policisté, hasiči, letci, profesionální řidiči apod.)

OČNÍ CENTRUM PRAHA, a.s

Oční centrum Praha je oční klinika, která poskytuje péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Dlouhodobou strategií je postupné rozvíjení a rozšiřování nabídky služeb souvisejících s očními vyšetřeními a operacemi, které korespondují s dynamickým rozvojem medicíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…