Oční chirurgové Pardubické nemocnice získali špičkový operační mikroskop

07.03.2017 10:17

Ve výrazně lepším prostředí v novém roce pracují oční chirurgové Pardubické nemocnice. Na operačních sálech mají tři novinky, které významně přispívají ke kvalitě zdravotní péče o pacienty. Oční oddělení získalo dva moderní operační stoly a především špičkový operační mikroskop, který nahradil již dosluhující zařízení.

Oční chirurgové Pardubické nemocnice získali špičkový operační mikroskop
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Podmínky pro práci operatéra se výrazně zkvalitnily. Jedná se o nejmodernější mikroskop, který svými parametry umožňuje dokonalou vizualizaci operačního pole,“ prohlásil primář očního oddělení Jan Novák.

Nákup nového vybavení se uskutečnil v rámci programu Ministerstva zdravotnictví České republiky nazvaného „Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví“. Investice do modernizace operačních sálů byla ve výši více než pět milionů korun.

„Operační mikroskopy jsou naprosto nezbytnou součástí oční chirurgie. Zvyšují přehlednost operačního pole a vedle zručnosti operatéra jsou klíčovým faktorem úspěšnosti zákroku. Vzhledem ke stáří stávajícího zařízení na operačních sálech očního oddělení Pardubické nemocnice, kde se ročně provádí 2500 mikrochirurgických výkonů, byla modernizace vybavení již nutností,“ pronesl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

S nadsázkou lze říct, že oční chirurgové Pardubické nemocnice se posunuli z 20 do 21. století. Alespoň co do přístrojového vybavení. Vždyť dosud používaný oční mikroskop jim sloužil více než dvacet let. „Již dosluhoval,“ potvrdil primář Novák.

Starší typ MDO se tak stal minulostí. Dnes už mají zdejší oční lékaři k dispozici jeho moderního nástupce, oční mikroskop OPMI Lumera 700 od firmy Zeiss. A po prvních zkušenostech a provedených operacích si kvalitativní skok nemohou vynachválit.

„Má špičkovou optiku. Operatér má díky ní dokonalé a detailní zobrazení oka. Stativ je velmi stabilní, netrpí otřesy jako u starších typů. Lékař tak má nerušený pohled do nitra oka. Snadno se obsluhuje. Pomocí nožního systému lze ovládat mnoho funkcí včetně nahrávání a pořizování dokumentace v průběhu operace. Operatérovi nabízí i větší komfort díky ergonometrickým okulárům, které je možné naklánět tak, aby nebyla namáhána krční páteř,“ popsal primář Novák přednosti mikroskopu a dodal: „Má rovněž tak dokonalé osvětlení, že lze provádět nejvyšší kategorii operačních výkonů na předním segmentu oka, jako je transplantace endotelu rohovky, zadní cirkulární kapsulorexe při operaci šedého zákalu a v prevenci vzniku sekundární katarakty.“

Kvalitativní skok v zobrazení zadního segmentu oka si pochvalují také vitreoretinální chirurgové. „Rozsahem zorného pole, hloubkou ostrosti je pohled do nitra oka zcela nesrovnatelný s jinými typy mikroskopů,“ dodává zástupkyně primáře Hana Adámková.

Ze špičkového vybavení pochopitelně budou profitovat především pacienti. Technologická novinka na operačním sále očního oddělení zajišťuje maximální bezpečí pro nemocné a zvyšuje kvalitu zákroku.

Prostředí zlepšily i dva zbrusu nové mikrochirurgické operační stoly, jež nahradily již dosluhující vybavení. „Jsou v kompletním nerezovém provedení, vydrží i značnou zátěž hmotnosti pacienta, díky nabíjecím akumulátorům jsou nezávislé na přívodu elektrické energie, jsou mechanicky dokonale provedené a umožňují autonomní režim polohování operatérem nebo obsluhující operační sestrou,“ uvedla staniční sálová sestra Anna Paterová. „Nové stoly jsou nepochybně výrazným posunem v komfortu pro pacienta, pro operatéra, ale i pro obsluhující personál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…