Od července do září mohou občané ČR změnit svou stávající zdravotní pojišťovnu. Jak na to?

23.07.2016 14:14

Přestože stále platí pravidlo, že je pro obyvatele České republiky možné změnit zdravotní pojišťovnu pouze jednou ročně, v roce 2016 jsou novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění povoleny přestupní termíny dva.

Od července do září mohou občané ČR změnit svou stávající zdravotní pojišťovnu. Jak na to?
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Ti, kteří o změně přemýšlí, mají aktuálně šanci podat platnou přihlášku do konce září, u nové zdravotní pojišťovny budou poté zaregistrováni od 1. ledna nového kalendářního roku.

Přechod k jiné zdravotní pojišťovně

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění povoluje dva přestupní termíny v roce. První termín k registraci je možný od 1. ledna do 31. března, kdy se klientem nově zvolené pojišťovny stanete od 1. července stávajícího roku. Druhý termín je právě v těchto dnech aktuální, podáte-li platnou přihlášku od 1. července do konce září, klientem nové zdravotní pojišťovny se stanete od 1. ledna následujícího roku. S rozvojem technologií k registraci již není nutná návštěva kamenné pobočky, vše je možné provést i online. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky navíc zájemcům nově nabízí podepsání přihlášky skrze chytrý mobilní telefon.

„Na telefonu je třeba mít nainstalovanou aktuální verzi internetového prohlížeče a mít aktivní připojení na internet. K podpisu poté slouží dotykový displej telefonu. Vše ostatní je jednoduché, aplikace zájemce přesně navede a celý proces je hotov za pár minut. Pokud zájemci o přestup chytrý telefon nevlastní, je možné na webových stránkách vyplnit přihlášku v PDF či se zastavit na kterékoli pobočce ZP MV ČR, kde vám rádi s registrací pomohou.“, uvádí generální ředitel největší zaměstnanecké pojišťovny v ČR David Kostka.

Důvody pro přestup

Měnit zdravotní pojišťovnu jen na základě poutavé náborové akce, je krátkozraké a nepříliš rozumné řešení. Změně pojišťovny, jež za vás bude odvádět ze zákona povinné zdravotní pojištění, by měla předcházet zralá úvaha. Častou chybou je pouhopouhé sledování výše příspěvků pro pojištěnce. Hledět by se mělo totiž především na stabilitu a tradici na českém trhu, od čehož se odvíjí další náležitosti jako spolupráce s lékaři a zdravotnickými zařízeními po celé České republice a hlavně jistota plnění závazků.

Volbu pojišťovny není v žádném případě vhodné uspěchat. Navíc se ukazuje, že nemalé procento lidí si například ani není vědoma toho, jaké bonusy od pojišťovny může obdržet. Kromě zmíněných finančních příspěvků, jsou to i preventivní programy, které mohou leckdy pomoci ke zdraví. V letošním roce ZP 211 opět zahájila preventivní onkologický program. Vybraní zájemci mohou zdarma podstoupit komplexní onkologické vyšetření ve špičkovém Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Krom toho Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR pravidelně rozesílá i výzvy klientům na preventivní vyšetření karcinomu tlustého střeva či na mamografické vyšetření prsu.

Sympatie si Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, oceněná titulem „Nejlepší zdravotní pojišťovna roku 2015“, získává i svým rozsáhlým projektem Zdraví jako vášeň, který pravidelně organizuje akce na podporu zdravého životního stylu. Příkladem je program „Změním se“ vedený předním českým výživovým poradcem Petrem Havlíčkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…