Od ledna začne výkup nemovitostí pod budoucí přehradou Skalička

23.12.2015 13:22

Vláda odsouhlasila, že stát od 1. ledna 2016 začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička na řece Bečvě. Je na to zatím vyčleněno 520 milionů korun. Přehrada by v budoucnu měla před povodněmi ochránit až 110 000 lidí.

Od ledna začne výkup nemovitostí pod budoucí přehradou Skalička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

„Dobrou zprávou pro většinu lidí, kteří prožili povodeň roku 1997 na Bečvě, je, že od ledna začneme s výkupem pozemků pro vodní dílo Skalička. Odstartuje tak první etapa budování nové přehrady, která ochrání až 110 tisíc lidí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Vodní dílo Skalička (dříve nazývané VD Teplice) má zajistit navýšení povodňové ochrany oblasti na více než stoletou vodu. Na území pod budoucí přehradou je 43 budov, z toho 23 k bydlení, 11 k rodinné rekreaci a devět dalších staveb, které slouží k jiným potřebám, například pro zemědělství. Na jejich vykoupení je zatím připraveno 520 milionů korun.

Na území budoucí přehrady je 27 hektarů státních pozemků, které budou zdarma převedeny pod státní podnik Povodí Moravy. Pozemky ve vlastnictví Olomouckého kraje, by měly být vložené do připravované stavby jako podpora k protipovodňovému opatření. Návrh zatím neřeší majetkoprávní problémy s pozemky, na kterých by se v případě povodně rozlila voda.

První etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy by měla stát 1,3 miliardy korun. Dokončení většiny staveb je plánováno do konce roku 2022. Stavba samotné přehrady by měla vyjít na dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu. Retenční objem nádrže při maximální hladině by měl být 35 milionů kubíků. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla ČR v roce 1997. Tehdy dosáhly škody v povodí Bečvy více než 2,8 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…