Od roku 1993 vzrostl český export desetinásobně, letos dosáhne 3,9 biliónu korun

13.11.2015 11:18

Za posledních dvacet let se podíl českého exportu na tvorbě tuzemského HDP zdvojnásobil. Zatímco v roce 1993 odpovídal objem exportu 41,3 % českého HDP, vloni to bylo již 84,6 %.

Od roku 1993 vzrostl český export desetinásobně, letos dosáhne 3,9 biliónu korun
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

V roce 1993 Česko vyvezlo zboží za 422 miliard korun, vloni to bylo rekordních 3,6 bilionu Kč.

Plyne to z unikátní studie Asociace exportérů, jež shrnuje posledních 22 let českého exportu. Asociace studii představila na své Exportní konferenci v Mladých Bukách.

Hlavním exportním partnerem pro Českou republiku je po celou dobu Německo, kde se podíl vývozu z 29 % (v roce 1993) zvýšil na současných 32 %. Zcela opačný trend vykazuje export na Slovensko – tuzemský export k východnímu sousedovi klesl z 20 % na osm procent.

„Z pohledu diverzifikace obchodních rizik jsme tak nesmírně zranitelní. Právě kvůli faktu, že třetina exportu končí v Německu a zároveň 55% exportu tvoří stroje a dopravní prostředky. V roce 1993 to bylo jen 29 %,“ upozorňuje autor studie a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Statistika posledních 22 let také odráží měnící se svět obchodu i proměnu české ekonomiky posledního čtvrtstoletí. Největší přebytek zahraničního obchodu byl loni s Německem 331 mld.Kč (v roce 1993 šlo o schodek ve výši dvou miliard Kč). Naopak největší schodek zahraničního obchodu byl vloni s Čínou - 316 mld. Kč (v roce 1993 to přitom byl 5 mld. Kč přebytek)

„Export je hlavním tvůrcem HDP, jeho vliv za 22 let je více než dvojnásobný. Českému exportu se daří. Očekáváme, že letos v objemu exportu překonáme i loňských rekordních 3,6 biliónu korun. Náš odhad za rok 2015 je bezmála 3,9 biliónu,“ konstatuje předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…