Od začátku výstavby Temelína uplynulo třicet let

31.05.2017 15:14

Opakovaná hlasování vlády, neustálé diskuze, mezinárodní prověrky a vylepšování projektu. To jsou příklady hlavních momentů, které provázely výstavbu Jaderné elektrárny Temelín. Ta byla zahájena před třiceti lety. První elektřinu pak téměř stomiliardový projekt vyrobil v prosinci 2000. Aktuálně je Temelín s instalovaným výkonem 2x1080 MWe největším českým zdrojem, který kryje pětinu české spotřeby.

Od začátku výstavby Temelína uplynulo třicet let
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Stavba temelínské jaderné elektrárny byla zahájena v únoru 1987. O rok a půl později, konkrétně v říjnu 1998 byla dokončena první ze čtyř chladicích věží. Paradoxně a s trochou nadsázky lze říci, že nejvyšší temelínské stavby rostly jako houby po dešti. Každý rok totiž technici postavili jednu 155 metrů vysokou dominantu. Už dva roky od zahájení výstavby stihli stavaři ochrannou budovu kolem reaktoru prvního bloku včetně její obestavby.

V souvislosti s Temelínem vznikla i řada pomocných staveb mimo areál elektrárny. Zřejmě nejvýznamnějším příkladem jsou dvě přehradní nádrže Hněvkovice a Kořensko, které slouží i k regulaci průtoku Vltavy a poskytují důležitou ochranu před rozvodněnou řekou.

V 90. letech bylo rušno nejen přímo na staveništi. Opakovaně kvůli Temelínu zasedala vláda. V březnu 1990 vláda rozhodla o dostavbě dvou bloků namísto původních čtyř. O dva roky později pak dostavbu opět potvrdila. Definitivní rozhodnutí přišlo 12. května 1999, kdy poměrem hlasů 11:9 vláda potvrdila dokončení největší české elektrárny.

V letech 1990 až 2000 se Temelín stal nejvíce prověřovanou elektrárnou světa. Během deseti let jej kontrolovalo 19 expertních týmu Mezinárodní agentury pro atomovou energii a postup prací a zkoušek denně kontroloval domácí jaderný dozor.

Výsledky prověrek přinesly dodatečné investice, skluz v harmonogramu, na druhou stranu znamenaly významný posun v bezpečnosti. Příkladem dodatečně zaváděných opatření byl na moderní digitální systém kontroly a řízení, záměna desítek kilometrů kabelů za nehořlavé a oheň nešíří a stavba plnorozsahového simulátoru pro výcvik personálu. I přesto byly tyto opatření a i celá stavba trnem v oku domácích i zahraničních odpůrců jaderné energetiky.

ČEZ dokázal stavbu Temelína ustát v politické i technické rovině a v prosinci 2000 zahájil první blok výrobu elektřiny. Teď je v provozu 17. rokem a svojí výrobou kryje pětinu české spotřeby.

Vybrané milníky z historie výstavby Jaderné elektrárny Temelín

Únor 1979 - Vydán investiční záměr na výstavbu jaderného zdroje, který počítal se stavbou čtyř bloků.
Únor 1987 - Začala výstavba provozních objektů.
Březen 1990 - Rozhodnutím vlády byly pozastaveny práce na plánovaném třetím a čtvrtém bloku.
Duben 1990 – První mezinárodní mise na kontrolu lokality.

10. března 1993 - Vláda premiéra Václava Klause schválila dostavbu JE Temelín.
Únor 1995 - Byly dokončeny hrubé stavební práce na prvním bloku.
21. května 1997 - Do JE Temelín byla dopravena první zásilka jaderného paliva.
Únor 1998 - Byly dokončeny hrubé stavební práce na druhém bloku.

12. května 1999 – Vláda potvrdila dokončení a spuštění dvou bloků
11. října 2000 - Na prvním bloku byla spuštěna štěpná reakce.
21. prosince 2000 - První blok byl připojen k síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…