Odboráři podali Žádost o vytvoření vyšetřovací komise PSP ČR k prošetření hospodaření České pošty

06.01.2016 12:00

Odboroví předáci Miroslav Prokop prezident Federace výkonných zaměstnanců ČR a Petr Pohl předseda SOS – 21 předali do parlamentu Žádost o vytvoření vyšetřovací komise PSP ČR k prošetření hospodaření České pošty s.p.

Odboráři podali Žádost o vytvoření vyšetřovací komise PSP ČR k prošetření hospodaření České pošty
Foto: FVZ ČR
Popisek: Federace výkonných zaměstnanců České republiky

K této žádosti se připojilo několik dalších základních odborových organizací působících u České pošty.

Žádáme tímto poslance PSP ČR o vytvoření vyšetřovací komise, která bude zaměřena na hospodaření a některé postupy České pošty s. p. (dále jen ČP).

Za poslední roky, dle našeho názoru, vedení České pošty s. p. nepřistupovalo k hospodaření s finančními prostředky zcela správně. Obáváme se proto, že připravované poskytnutí finančních prostředků ze strany státu může zmizet v nějaké pomyslné černé díře.

Požadujeme jasnou záruku, že bude dostatek finančních prostředků k dorovnání mezd řadových zaměstnanců a zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců.

Proto žádáme o prošetření obchodních smluv a postupů managementu České pošty s. p. tak, aby se v budoucnu zamezilo nehospodárnému využívání finančních prostředků státního podniku poskytnutých státem.

Od vyšetřovací komise očekáváme jasné vyhodnocení nejenom právní zodpovědnosti, ale také zodpovědnosti morální za uplynulá chybná rozhodnutí managementu České pošty s. p.

Jsme připraveni s komisí spolupracovat a předložit jí potřebné dokumenty.

Miroslav Prokop
prezident FVZ ČR

Celý text žádosti

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Sněmovní 176/4
118 00 Praha-Malá Strana

V Praze 6. ledna 2016

Žádost o vytvoření vyšetřovací komise PSP ČR k prošetření hospodaření České pošty s.p.

Žádáme tímto poslance PSP ČR o vytvoření vyšetřovací komise, která bude zaměřena na hospodaření a některé postupy České pošty s. p. (dále jen ČP).

Za poslední roky, dle našeho názoru, vedení České pošty s. p. nepřistupovalo k hospodaření s finančními prostředky zcela správně. Obáváme se proto, že připravované poskytnutí finančních prostředků ze strany státu může zmizet v nějaké pomyslné černé díře. Požadujeme jasnou záruku, že bude dostatek finančních prostředků k dorovnání mezd řadových zaměstnanců a zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců.

Proto Vás žádáme o prošetření obchodních smluv a postupů managementu České pošty s. p. tak, aby se v budoucnu zamezilo nehospodárnému využívání finančních prostředků státního podniku.

Od vyšetřovací komise očekáváme jasné vyhodnocení nejenom právní zodpovědnosti, ale také zodpovědnosti morální za uplynulá chybná rozhodnutí managementu České pošty s. p.

Personální politika u ČP je v katastrofálním stavu. Zkušení zaměstnanci stále odcházejí. Preferuje se přijímání zaměstnanců na dobu určitou nebo na DPP a tím se zaměstnanci udržují v neustálém napětí. Soustavné zvyšování fluktuace se značně projevuje na kvalitě služeb poskytovaných ČP. Systém tarifních mezd je nastaven tak, že dle našeho názoru porušuje platné zákony.

Žádáme o prošetření personální politiky ČP a určení toho, kdo je za tento stav zodpovědný.

Česká pošta se stala významným sponzorem. Do dnešního dne nám nikdo neodpověděl, zda je pravda, že sponzoring fotbalu stál 27 milionů. Podepsali zástupci ČP opravdu tuto částku? Byl tento sponzoring opravdu nutný?

Žádáme o prověření všech smluv týkajících se sponzoringu ČP.

Je pravdou, že dceřiná společnost ČP Security spol. s r. o. je od počátku své existence ve značné ztrátě? Je pravda, že ČP Security spol. s r. o. prodala speciální vozy soukromé firmě, aby pak následovně tato firma s těmito vozy prováděla svozy finanční hotovosti pro Českou poštu?

Žádáme o prošetření všech smluv týkajících se nákupu části firmy ABAS a následného vzniku a činnosti ČP Security spol. s r. o.

Do dnešního dne jsme nedostali odpověď na otázku, kdo je zodpovědný za neinstalování bezpečnostních prvků na malých poštách, konkrétně ve Skřípově na Opavsku. Dostal zodpovědný pracovník skutečně pokyn od Dozorčí rady ČP k dostatečnému bezpečnostnímu zajištění pracoviště?

Žádáme o prošetření okolností události ve Skřípově a případné označení zodpovědné osoby.

Poštovní doručovatelé byli vybaveni GPS, které následně ČP musela zrušit a byla jí za používání těchto GPS vyměřena pokuta? Kdo nese osobní managerskou zodpovědnost?

Žádáme o prověření nákupu GPS a vyvození důsledků pro zodpovědné osoby.

Dále se domníváme, že roznáška letáků a rozvoz novin, který nadměrně zatěžuje zaměstnance, je značně ztrátový.

Žádáme o prověření smluv a ekonomického přínosu v oblasti roznášky letáků a novin.

Je nutné jasně určit, kdo má zodpovědnost za ztrátové aktivity ČP a za zoufalý stav personální politiky. Není možné, aby osoby, které se podílely na devalvaci poštovní práce, i nadále pracovaly pro Českou poštu. Za posledních 5 let se snížil počet zaměstnanců o cca 9 tisíc a tím vzrostlo neúměrné přetěžování zaměstnanců v současnosti, které vede k významné fluktuaci. Veškeré tyto negativní skutečnosti se následně projevují v kvalitě poskytovaných služeb.

V Praze 6. ledna 2016

Žádost předal:

Miroslav Prokop
prezident
Federace výkonných zaměstnanců České republiky

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…